Перейти до основного вмісту

У Яворівському районі перевірили воду на вміст йоду: результати дослідження


«Йод у питній воді.

Лабораторією ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено дослідження йоду у водопровідній воді м. Мостиська, м. Судова Вишня, с. Поповичі Шегинівської територіальної громади, м. Новояворівська, м. Яворова, сел. Івано-Франкове, сел. Краковець, сел. Немирів, с. Старичі.

Лише в сел. Краковець вміст йоду становить 21,1 мкг/дм³, в інших населених пунктах вміст йоду становить від 18,1 до 19,0 мкг/дм³, при нормативному показнику фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води вміст йоду становить - 20-30 мкг/дм³, що передбачено вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Якщо вміст йоду у питній воді нижчий за рекомендований норматив, ризик полягає у розвитку йододефіцитних захворювань. Це є серйозною проблемою громадського здоров'я, оскільки йод є життєво важливим мікроелементом для функціонування щитовидної залози та вироблення нею гормонів.

Нестачу йоду в організмі людини рекомендовано компенсувати вживанням продуктів багаті на йод. Насамперед це йодована сіль, морська капуста, молоко, пшенична крупа, біла квасоля, куряче яйце, чорнослив, яловичина, свинина, хек, яблука, апельсини, виноград, волоські горіхи та інші. 

Добова норма йоду становить 150 мкг для жінок та чоловіків, для дітей 6-12 років – 120 мкг, для вагітних жінок – 200 мкг.

Дбайте про своє здоров’я», – повідомили в Яворівському районному відділі ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ».













Джерело інформації:
Яворівський районний відділ ДУ "Львівський ОЦКПХ МОЗ"









































































































Коментарі