Перейти до основного вмісту

У Судововишнянській громаді відкрили виставку, присвячену нареченій Богдана Ігоря Антонича


Вчора в музеї-садибі Родини Антоничів (Бортятинська філія Львівського музею історії релігії) відбулося відкриття виставки "Наречена", яка присвячена 115-тій річниці від дня народження Ольги Олійник - нареченої Богдана Ігоря Антонича. Народилася Ольга Олійник 20 вересня 1909 року.

Антонич познайомився з Ольгою Олійник у 1934 р. в одній із львівських каварень. Ольга Олійник любила творчість Антонича, а він мав у її особі не тільки музу, натхненницю поезій, а й вдумливого співрозмовника. Їм завжди хотілося бути разом, але одружитися так і не судилося… Свою залюбленість в поетові вірші Ольга зберігала все життя, немало зробивши для популяризації творчості та імені Антонича.

За німецької окупації Ольга Олійник працювала вчителькою на Підляшші. Після війни вона виходить заміж за Зенона Ксенжопольського 1927 р. н.. отже на 18 років молодшого від Ольги. У подружньому житті була нещасливою. Чоловік пив, бували сварки, викидав книжки через вікно. Їх рідко хто-небудь відвідував. Ольга святкувала польські й українські свята.

Ольга Олійник згадує: «Улюбленою його збіркою була «Зелена Євангелія», яку мав намір присвятити мені, вже як своїй дружині. Однак не судилося йому її побачити. Була надрукована рік після смерті поета.

Після смерті Поета Ольга Олійник разом із Володимиром Ласовським, Ярославою Гаращак, Володимиром Гаврилюком і Євгеном Юліаном Пеленським видали дві збірки Антонича – усі вони відчували відповідальність за неопубліковану спадщину. Знаємо, що Ольга Олійник готувала «всі поезії з бруднопису».

Ольга Олійник авторка кількох спогадів, добірки «Висловлювання товаришів по перу Богдана-Ігоря Антонича». Збереглося 9 листів до коханого, про них ми можемо дізнатися з епізоду-розмови Антонича з приятелем Володимиром Гаврилюком в романі Оксани Керч «Альбатроси». У цьому творі очима Володимира Гаврилюка бачимо охудожнену версію-опис (портрет) Ольги Олійник.

Ольга Олійник (20.09.1909 – 13.01.1986) прожила 77 років, померла в Холмі.













Джерело інформації:
Богдан Ігор Антонич 



























Коментарі