Перейти до основного вмісту

Дні Державного Прапора й Незалежності України, річниця Осипа Маковея в Яворівській громаді


Сьогодні, 23 серпня, Яворівська громада урочисто відзначила День Державного Прапора України та День Незалежності.

На центральній площі Яворова зібралося багато людей, які шанують українські традиції. Урочистості розпочав оркестр 24-ї бригади, виконавши Державний Гімн України. Під час церемонії ветеран війни Гнатушок Володимир підняв синьо-жовтий стяг, що символізує свободу та незалежність нашої країни.

На святковому заході були присутні представники влади: обласний депутат Володимир Хархаліс, заступник голови РВА Дзюнька Володимир та голова районної ради Микола Романюк. Яворівський міський голова Ігор Грабовський привітав усіх зі святом та вручив нагороди представникам силових структур за їхню відданість і службу.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до організації та проведення цього свята!



Також 23 серпня 2024 року до Яворівського районного літературно-меморіального музею-садиби Осипа Маковея завітало багато яворівчан та гостей міста, щоб вшанувати  пам’ять відомого українського прозаїка, поета, літературного критика, редактора періодичних видань, перекладача, педагога, фольклориста, громадського діяча у день його 157-ої річниці від дня народження. Цій події була  приурочена  літературно-музична  композиція «Зродить нива – буде, буде Україна ще щаслива!».

Сьогодні ми заново відкрили для себе постать Осипа Маковея, пройшовши його дорогами – від яворівської колиски до заліщицького цвинтаря. Дякуємо усім, хто допомагав нам у цій мандрівці, зокрема, Народному аматорському театру-студії «Яворина» КМЦ «Сокіл» (керівник Оксана Квас), педагогічному колективу ліцею ім. Осипа Маковея, зокрема, директору Моржин Наталії Романівні, педагогу-організатору  Поляк Галині Іванівні та творчій  учнівській спільноті, акторам театру імені Теодозія Підлісного.

У чому Маковей проявив себе найбільше – у прозі, поезії, у літературній критиці чи на педагогічній ниві – дослідники його життя і творчості сперечаються донині. У будь якому разі його голос наприкінці ХІХ- початку ХХ століття на сторінках тогочасних газет і журналів звучав потужно, і лейтмотивом було те, що Україна має піднятися з руїни.

Тому слова особливої вдячності та шани сьогодні адресували нашим мужнім і славним Захисникам і Захисницям, які безстрашно боронять нашу країну та її свободу від московської орди. Дякуємо за кожен новий день, за можливість навчати і навчатися!















Джерела інформації:
Яворівська міська рада 
Яворівський районний літературно-меморіальний музей- садиба Осипа Маковея










































Коментарі