Перейти до основного вмісту

Ветеран ЗСУ повернувся за вчительський стіл у Судововишнянський ліцей


«Коли я кажу, що ветерани є рушіями позитивних змін у своїх громадах, то маю на увазі ось такі приклади.

Василь Кадикало працював учителем у Судововишнянській школі з 1994 року. У 2014, не чекаючи повістки, поїхав на схід – захищати Україну. Одразу потрапив у зенітно-ракетний дивізіон, далі була штурмова піхота. Служив у 24 ОМБр імені короля Данила. Бойове хрещення пройшов під Дмитрівкою, що на Донеччині. Тоді його підрозділ розбив псковську елітну десантно-штурмову дивізію. Наприкінці серпня того ж року отримав важку контузію, погіршився зір, почалися проблеми з мовленням. Та, попри все, наш земляк служив до 2019 року, а опісля – знову повернувся до вчителювання у Судововишнянський ліцей ім.Т.Дмитрасевича.

Роман Задорожний свого часу служив у радянській армії, згодом – 10 років у спеціальних підрозділах міліції. Каже, коли 24 лютого 2022 року вранці побачив черги людей, які їдуть на захід України, зрозумів, що хтось має їхати і у зворотний бік. На війну пішов добровольцем. Через три тижні вже боронив нашу державу під Авдіївкою. Служив у 110 окремій механізованій бригаді імені генерал-хорунжого Марка Безручка. Різко почав падати зір, погіршився стан здоров’я. Так Роман дізнався, що у нього цукровий діабет. Коли звільнився з лав ЗСУ, зателефонували з Оброшинського ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Л Шанковського і запросили викладати «Захист України».

Діти повинні знати, як захистити себе, як зупинити кровотечу та як поводитися з вибухонебезпечними предметами. Це знання, які рятують життя. Для цього їм потрібно викладати актуальну теорію, на основі того, що зараз переживає наша держава, та забезпечити можливість тренуватися зі сучасним знаряддям. Саме тому Львівщина першою скерувала субвенцію на оновлення кабінетів «Захисту України» у школах області. Тепер нашу ініціативу масштабують на всю країну.

З 2021 року з бюджету Львівської області на оснащення таких кабінетів виділили 23 мільйони 300 тисяч гривень. Також 18 мільйонів і 300 тисяч спрямували з місцевих бюджетів. За ці гроші облаштували 105 кабінетів (закупили манекени, навчальну зброю, протигази, турнікети тощо), придбали інтерактивні лазерні тири для 10 закладів освіти обласного підпорядкування, зокрема і для 7 навчальних закладів професійно-технічної освіти та Ліцей імені Героїв Крут у Львові.

Залишилося облаштувати ще 100 навчальних кабінетів та 30 тирів у нашій області. Працюємо над цим.

Серед вчителів, які викладають предмет «Захист України» на Львівщині, є 30 ветеранів теперішньої poсійськo-української війни. Завдяки технічному забезпеченню і вчителям, які з власного досвіду знають, що таке участь у бойових діях, уроки «Захисту України» дуже жваві. Хлопці та дівчата вчаться мінної безпеки, поводитися зі зброєю та надавати першу домедичну допомогу.

Дякуємо Василеві Кадикалові, Романові Задорожному, кожному нашому захиснику, кожній нашій захисниці за все, що вони зробили для України, коли були на передовій, і дуже хочемо, щоб після закінчення служби вони мали все необхідне для реалізації у своїх громадах.

‼️Для цього Львівська обласна державна адміністрація напрацювала Концепцію підтримки Захисників та Захисниць у Львівській області. Вона передбачає професійні, бізнесові, освітні, соціальні, спортивні, культурні, медичні та інші можливості для наших воїнів та ветеранів. Усю інформацію за напрямами та контакти ми зібрали тут:

Будь ласка, розкажіть про ці можливості нашим захисникам та їхнім рідним», - зазначає голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.









Джерело інформації:
























Коментарі