Перейти до основного вмісту

Чхання, затяжні риніти, свербіж і набряк очей, кашель… Про пилкову алергію в дітей - детальніше


За матеріалами НДСЛ Охматдит:

Поради для батьків та дітей: як боротися з пилковою алергією!

Як і щороку, сотні маленьких пацієнтів вже прямують до алерголога зі скаргами на чхання, свербіж носа, затяжні риніти, свербіж і набряк очей, кашель та задишку. Все це може бути симптомами пилкової алергії. 

Пилкування в Україні має три хвилі: в березні починають пилкувати дерева (основний алерген - береза), у кінці травня долучаються лугові трави, а в середині липня – бурʼяни (амброзія, полин). Крім того, не слід забувати, що в сезон пилкування значимим алергеном є пліснява. Щоб зрозуміти, які алергени зараз у повітрі, можна переглядати алергопрогноз. 

Цікавий факт: кульбабка і бузок зазвичай викликають алергічні реакції тільки, якщо безпосередньо засунути носика в квітку, оскільки пилок важкий і практично не літає у високих концентраціях в повітрі.

Деякі пацієнти з пилковою алергією страждають на оральний алергічний синдром (свербіж і легкий набряк слизової губ, язика, ротової порожнини, горла) при вживанні деяких продуктів, які за своєю молекулярною структурою схожі на проблемний пилок. Наприклад, при алергії на березу дуже часто виникає реакція на моркву, яблуко, полуницю. Але на ці продукти після термічної обробки реакції немає.

Як допомогти дитині з алергією?
  • після приходу з вулиці варто одразу перевдягтись, вмитись, промити носик ізотонічними сольовими розчинами;
  • на волоссі накопичується багато пилку, тому краще надягати панамки, кепочки або частіше мити голову;
  • сонцезахисні або звичайні окуляри стануть в нагоді для захисту очей;
  • у найважчі дні можна захищати обличчя маскою;
  • по можливості краще користуватись кондиціонерами у квартирі та машині, або хоча б зачиняти вікна на ніч, робити вологе прибирання підвіконь;
  • не варто сушити прання на вулиці та відкритих балконах;
  • медикаментозна терапія включає сучасні антигістамінні препарати другого покоління, барʼєрні спреї, місцеві стероїдні препарати. Лікування добре вивчене та безпечне.

Важливо знати, що алергію можна подолати шляхом алергенспецифічної імунотерапії (АСІТ). Для цього потрібно провести алергообстеження, визначити значимий алерген та після сезону пилкування почати його введення дрібними дозами у спеціальній концентрації. Таким чином організм звикне до алергену і перестане на нього реагувати.

Бережіть себе та вчасно звертайтеся за медичного допомогою!











Джерело інформації:
НДСЛ Охматдит (Національна дитяча спеціалізована лікарня МОЗ України)

























Коментарі