Перейти до основного вмісту

Реорганізація шкільної мережі в Судововишнянській територіальній громаді


«У 2017 році був прийнятий Закон України «Про освіту». Згідно з ним упродовж п’яти років потрібно привести установчі документи закладів загальної середньої освіти до нових вимог. Однак військова агресія внесла свої корективи.

Окрім цього, Закон України «Про повну загальну середню освіту» передбачає перехід на три типи навчальних закладів. Це початкова школа (з 1 по 4 класи), базова середня школа (з 5 по 9 класи) та профільна старша школа (10-12 класи).

Середня школа, відповідно до закону, буде називатися гімназією, а старша - ліцеєм. У ліцеях учні зможуть самі вибирати не тільки предмети, а й рівні їх складності. При цьому ліцеї можуть бути академічними і професійними. Академічний ліцей готуватиме до вступу в університет, а професійний забезпечить отримання першої професії (втім, ніхто не забороняє випускнику професійного ліцею вступити до вузу).

Реалізація положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної середньої освіти в громаді. Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 35, п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону в Судововишнянській громаді функціонуватимуть:
  • початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти, має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії;
  • гімназія, яка забезпечує здобуття базової середньої освіти, також повинна функціонувати як окрема юридична особа, хоча, як зазначалося вище, до її складу може входити початкова школа;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти, має функціонувати як окрема юридична особа та може забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Процес реформування освіти в громаді невідворотній. 

У Бюджетному кодексі України чітко зазначено, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці педагогічних працівників початкових шкіл, гімназій, ліцеїв. Не буде цих закладів освіти — отже, не буде фінансування.

Наразі перепрофільовані три заклади загальної середньої освіти: Дмитровицька гімназія, Довгомостиська гімназія та Бортятинська гімназія. На часі створення на базі Судововишнянського НВК – Судововишнянського ліцею імені Т. Дмитрасевича та Судововишнянську початкову школу!  

До ліцеїв ставляться чіткі вимоги, одна з яких — не менше 30 учнів у старшому класі. І, як мінімум, у ліцеї має бути 2 класи по 30 ліцеїстів. 

Ліцей відповідно до вимог законодавства повинен мати свою спеціалізацію. Відповідно до обраного напрямку учні поглиблено вивчатимуть певні предмети. До 11-го (а згодом 12-го класу) школярі поглиблено знатимуть обрані дисципліни і будуть більше підготовлені до навчання у закладах вищої освіти», - повідомляє Зеновій Фольтович, міський голова Судововишнянської територіальної громади.










Джерело інформації:



















Коментарі