Перейти до основного вмісту

На Львівщині стартувала навчальна програма з розвитку молодіжного підприємництва


За повідомленням

12 січня на Львівщині офіційно дали старт навчальній програмі з розвитку молодіжного підприємництва

У приміщенні старої бібліотеки НУ «Львівська політехніка» відбувся брифінг, на якому офіційно відкрили навчальну програму та підбили попередні підсумки відбору учасників проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО». Проєкт має на меті допомогти учням та студентам, у тому числі внутрішньо переміщеним, реалізувати власні розробки та започаткувати власну справу.

З вітальним словом до присутніх звернулись Максим Козицький, начальник Львівської обласної військової адміністрації, Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Олег Паска, директор департаменту освіти та науки ЛОВА, Юрій Бобало, ректор НУ «Львівська політехніка».

Розвиток креативності, винахідництва та підприємництва серед молоді є серед пріоритетів Програми розвитку освіти області на 2023 рік. Тому зі свого боку Львівська обласна адміністрація обіцяє всебічно підтримати проєкт та виділяє мільйон гривень на реалізацію ідей переможців конкурсу стартапів.

«Завдяки таким проєктам українська молодь має змогу повірити у власні сили та реалізувати свій потенціал у власній державі. Молодь повсякчас була рушієм змін у будь-яких галузях, їхні сучасні та прогресивні ідеї допомагають створювати нові й нові проєкти задля розвитку країни. У результаті започатковані стартапи зможуть залучати інвестиції та підтримувати нашу економіку. Львівська ОВА й надалі буде підтримувати схожі ініціативи та співфінансувати їх», - зазначив у своїй промові голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Навчальний курс є першою частиною проєкту, який включатиме основний модуль «Креативне мислення», крім того, учасники мають вибрати один додатковий модуль, а саме «Вступ до IT», 3-D графіка, робототехніка, експлуатація безпілотників та біотехнології. Під час навчання застосовуватимуться онлайн симулятори та тематичні майстеркласи.

В другій частині проєкту проводиться змагання «Стартап Батяри», де кожен з учасників представлятиме власні ідеї, при цьому найцікавіші будуть реалізовані за підтримки менторів і партнерів проєкту. Крок за кроком молодих людей навчать організовувати власний інноваційний бізнес, пояснять, як керувати проєктами, допоможуть створити стартап-компанію, навчать правильно презентувати свій проєкт (пітчі та презентації), матимуть можливість взаємодії з потенційними інвесторами та розпочати підготовку до спільної реалізації проєкту. В результаті ідеї учасників, що з’являються у форматі гри, перетворяться на успішні стартапи.

Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID):

«Ми в USAID дуже раді та горді можливості не тільки надавати першочергову кризову та гуманітарну допомогу нашим громадам, якої ми тільки в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» надали Львівській області вже більше ніж на 1 млн доларів США, але й завдяки таким чудовим партнерам, як «Tech StartUp School», працювати на випередження і підтримувати розвиткові проєкти, які вже зараз становитимуть основу успішного повоєнного розвитку країни та сприятимуть її відновленню. Тому мені надзвичайно приємно взяти участь в запуску навчальної програми щодо підтримки молодіжного підприємництва в громадах Західної України, яка реалізовується за підтримки USAID. Ця навчальна програма через можливості неформального навчання допомагатиме молоді включно з ВПО у Львівській області розвинути їхні технічні навички та знання щодо планування, розробки та реалізації успішних та інноваційних стартап-проєктів».

Керівник проєкту Назар Подольчак розповів, що навчальна програма викликала великий інтерес у молоді та оголосив попередні підсумки реєстрації.

Станом на 14:00 11 січня реєстраційну форму заповнили 784 особи. Найбільше заявок на навчання подали мешканці Славської (144 заявки), Рава-Руської (133), Стрийської (109), Львівської (45), Мостиської (42), Добротвірської (39) та Козівської (28) громад.

12,4 % зареєстрованих – внутрішньо переміщені особи.

Найбільший інтерес до програми виявили підлітки 12-16 років – таких загалом 691 особа.

Інтерес серед хлопців та дівчат виявився майже однаковим – 50,6% зареєстрованих чоловічої статі, 49,4% - жіночої.

Оскільки останніми днями кількість реєстрацій на навчання зросла, організатори прийняли рішення продовжити термін приймання заявок до 20 січня.
«Це дуже позитивно, що ми отримали зараз дуже потужну підтримку від USAID. Будуть створені сучасні лабораторії, де діти будуть виконувати реальні проєкти в реальних умовах на сучасному обладнанні. Дуже важливо, щоб наші діти мали доступ до сучасних технологій, Ми дуже вдячні USAID та іншим партнерам, які будуть працювати менторами в проєкті й мають величезний досвід роботи зі стартапами та по виводу стартапів на ринок Європейського Союзу та Америки.

При розробці програми розвитку підприємництва ми ставили собі за мету насамперед допомогти дітям повірити в себе. Повірити в те, що можна розпочати підприємництво ще перебуваючи в школі чи перебуваючи в університеті. Це перший досвід, за яким йде другий, третій. Де б ви не працювали – креативність є визначальною», - зазначив керівник проєкту Назар Подольчак.

З привітанням та побажанням успіхів до учасників проєкту звернулися Олег Паска, директор департаменту освіти та науки ЛОВА та Юрій Бобало, ректор НУ «Львівська політехніка».

«Проєкт розвитку шкільного підприємництва - це великий задум! Мета цього задуму - зробити так, щоб учні й студенти не боялися започатковувати свою справу. Цей проєкт, замість багатьох уроків і лекцій створює умови для творчості, винахідливості пошуку ідей для підприємництва. Далі команди учнів будуть супроводжуватимуть наставники від великого бізнесу. Наступним кроком буде реалізація цих проєктів у навчальних закладах! У такий спосіб ми зацікавимо дітей до творення власної справи у майбутньому.

Половину коштів на цей проєкт скеровуємо USAID, а другу половину - Львівська обласна військова адміністрація. Загальна сума - шість мільйонів гривень. Зареєструвалися у же близько тисячі учнів. Термін продовжено ще на один тиждень з огляду на високу активність молоді!», - наголосив директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска.

По завершенню брифінгу розпочав роботу одноденний навчальний табір для тренерів, які залучені у рамках проєкту.
































Коментарі