Перейти до основного вмісту

У Береговому відбувся літературний вечір, присвячений творчості Осипа Маковея


У Берегівському ЗЗСО І-ІІ ступенів відбувся літературний вечір, присвячений творчості нашого видатного земляка із Яворова Осипа Маковея. Саме цього року відзначають 155-ту річницю від його народження. 

Осип Маковей — видатний український письменник-реаліст, активний громадсько-політичний діяч кінця ХІХ — ХХ ст. На літературній ниві він виступив майже одночасно з Лесею Українкою, О. Кобилянською, В. Стефаником, Н. Кобринською та іншими письменниками. До цієї когорти видатних митців слова І. Франко відносив О. Маковея як «талановитого новеліста і поета». Під час проведення заходу заступник директора Оксана Скабара ознайомила учнів із літературною спадщиною письменника, яка є дуже велика і різноманітна. Найголовніші прижиттєві видання його творів: «Поезія», «Подорож до Києва», повість «Залісся», збірка оповідань «Наші знайомі», «Оповідання», історична повість «Ярошенко», «Пустельник з Путні» та інші оповідання, поема «Ревун» та інші. Оксана Василівна зазначила, що Осип Маковей сформулював своє життєве кредо людини з яскраво вираженою національною ментальністю, людини, яка не мислить себе без праці й турботи про Україну: «Жити для народу треба, мушу». Естетичний однодумець, сучасник і соратник Івана Франка, Володимира Гнатюка, Василя Стефаника, Ольги Кобилянської, Михайла Коцюбинського усе життя присвятив утвердженню гуманістичних цінностей національної незалежності та ідентичності українців як самодостатньої європейської нації. 

Директор Валерій Куцериб відзначив, що постать Осипа Маковея залишається поза контурами шкільної навчальної програми з української літератури, сучасні українці досить мало знають про цього галицького письменника, поета, перекладача і видавця, його творчий талант асоціюється перш за все з історичною долею Галичини. У його творах багато цікавих історичних фактів із життя та побуту тогочасного Львова, Яворова, Судової Вишні, тощо. 

Під час демонстрації презентації Валерій Васильович ознайомив присутніх із біографією письменника: «Народився Осип Маковей 23 серпня 1867 р. в м. Яворові Львівської обл. в родині селянина. Після початкової школи навчався в українській гімназії у Львові, а потім на філософському факультеті Львівського університету. Ще в студентські роки О. Маковей розпочав свою літературну діяльність. Він починає писати вірші, громадські поезії, сатиричні образки, а згодом нариси, оповідання, новели. Прагнення здобути науковий ступінь привело письменника до Віденського університету. З 1899 р. почав працювати викладачем учительської семінарії в Чернівцях, а через два роки отримав вчений ступінь доктора філософії. Творча праця О. Маковея була перервана Першою Світовою Війною. Дальший життєвий шлях письменника пов'язаний з містом Заліщики. Тут він працював директором учительської семінарії і викладав українську літературу. При праці застав Маковея і Листопадовий зрив 1918 р., який дав початок Західно – Українській народній республіці. О. Маковей в цей час зголосився добровольцем до українського війська, але з уваги на його вік та професію йому порадили повернутися до праці в учительській семінарії. 21 серпня 1925 р. письменник помер». 

Вчителька музики Рома Ящишин ознайомила учнів із поетичною спадщиною О. Маковея, яка як і вся його творчість є цікавим, оригінальним і значним явищем в українські літературі. О. Маковей – автор багатьох ліричних пісень, частина яких стала народними. Його вірші «Сон», «Ми - гайдамаки», «Там, за лісом», «Марш Заліщицької молоді» та інші покладені на музику місцевими композиторами, їх виконують професійні та самодіяльні вокальні колективи України. 

Учні школи підготували виступ, під час якого декламували вірші та уривки найвідоміших творів письменника, які і сьогодні не втратили своєї актуальності.









Джерело інформації:











Коментарі