Перейти до основного вмісту

Чому графік погодинних вимкнень є орієнтовним? - відповіді від «Львівобленерго»


За повідомленням

Чому графік погодинних вимкнень є орієнтовним?

Відповідаємо на часті запитання.

Сьогодні на Львівщині за розпорядженням «Укренерго» знову впроваджений графік погодинних вимкнень, ознайомитись з яким можна на нашому сайті: https://poweroff.loe.lviv.ua/

Досить часто ми отримуємо від наших клієнтів такі запитання:

❏ Чому мені не вимкнули електроенергію сьогодні за графіком?
Чому ввімкнули електроенергію раніше зазначеного часу?
Чому за графіком електроенергія уже повинна бути, але її досі не ввімкнули?
Чому не у всіх вимикають електроенергію?

Відповідаємо — період вимкнень може бути змінений у випадку, якщо:

Графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати частково, коли потреба знизити потужність споживання є меншою, ніж передбачено у графіку. Тоді фактичну тривалість вимкнень зменшать, або ж вимикатимуть не всіх споживачів певної групи. 

ПРИКЛАД: у графіку написано з 12 до 16 год, однак доведена до зменшення потужність від «Укренерго» дозволяє енергетикам скоротити час відключення. У такому випадку електроенергії може не бути, наприклад, з 12 до 14 год або з 13 до 15 год чи з 14 до 16 год. Або деякі райони чи будинки взагалі не вимикатимуть.

За розпорядженням диспетчера «Укренерго» графіки погодинних вимкнень можуть бути відмінені.

ПРИКЛАД: у графіку написано з 8 до 12 год, однак електроенергію Вам не відключили, адже надійшло розпорядження «Укренерго» про відміну графіків. Проте потрібно бути готовим до можливого відключення, адже ситуація в енергосистемі може змінитися у будь-який час.

За розпорядженням диспетчера «Укренерго» збільшено потужність, яку необхідно вимкнути, а також застосовано одночасно всі три черги, що не дає можливості дотримуватися розробленого наперед графіку.

ПРИКЛАД: у графіку написано з 16 до 20 год, однак відключили електроенергію раніше, з 13 год, включили о 17 год. Адже коли виникає аварійна ситуація, графіки доводиться зміщувати, щоб оперативно зменшити навантаження.

Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням «Укренерго», це може призвести до розбалансування енергосистеми і так званого «блекауту». Тоді електропостачання зникне в усіх і на його відновлення можуть піти тижні та місяці.

Час виключення або включення може бути змінений, зважаючи на необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань.

ПРИКЛАД: у графіку написано з 8 до 12 год, у деяких випадках час відключення може бути змінений, наприклад з 9 до 13 год.

 
Під час повітряної тривоги працівники компанії не мають можливості перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог. Це теж змінюватиме термін відсутності електроенергії.

ПРИКЛАД: у графіку написано з 12 до 16 год, електроенергію відключили о 12 год 30 хв, а від 14 до 17 год була оголошена повітряна тривога. У цьому випадку відновлювати електропостачання будуть орієнтовно до 18 год.

Варто знати:

Важливі об’єкти критичної інфраструктури до графіків відключень не потрапляють, а разом з ними і будинки, які отримують електроенергію від тих самих електромереж.

ПРИКЛАД: Конфігурація розподільних електромереж побудована таким чином, що частина споживачів можуть бути підключені до лінії, від якої заживлено об'єкт критичної інфраструктури, якого не вимикають, через це електроенергія присутня і у цих споживачів. Наприклад, будинок через дорогу від Вас є на одній лінії електропередачі з лікарнею чи насосною станцією. Там світло не вимикатимуть.

Окрім цього, магазини чи інші заклади можуть використовувати електроенергію через альтернативні джерела живлення (генератори, акумулятори та інші).

 
Чому відбуваються відключення?

Причиною відключень у всіх регіонах нашої держави є масові ракетні обстріли російськими окупантами енергетичних об’єктів — електричних станцій, які виробляють електроенергію, а також підстанцій і ліній, через які передається вироблена електроенергія.

Якщо подачу електроенергії відновили після обстрілів — це не означає, що в електромережі все добре. Резервні схеми не витримують великого навантаження, яке тільки зростає із похолоданням.

 
Як можна дізнатись інформацію про відключення?

Радимо зареєструватись у Viber або Telegram боті «Львівобленерго», аби отримувати сповіщення про орієнтовні вимкнення електроенергії за Вашою адресою: 

Більше інформації про графіки відключень на сайті: 










Джерело інформації:










Коментарі