Перейти до основного вмісту

У Новояворівську відбудеться відкриття виставки «Я була зв’язкова»


Ми і досі іноді чуємо, що війна – це не жіноча справа. Однак в Українській Повстанській Армії опинилися тисячі українок.

Причини їхнього рішення мали різні обставини і різне підґрунтя. Жінки на рівні з чоловіками виконували функції військових, медиків і зв’язкових.

Банерна виставка фотографій та автентичних розповідей учасниць національно-визвольної боротьби українців у ХХ столітті, які записав і упорядкував український історик й етнограф Євген Луньо, а також життєві історії Почесних союзянок Новояворівського осередку від Романії Торбич та Романа Жеплинського під назвою “Я була зв’язкова" Уривки історій жінок Яворівщини у повстанській боротьбі" присвячена героїчній боротьбі українок за Незалежність.

Її проведення має за мету розповісти про непрості долі жінок Яворівщини та їх роль в УПА. Розповісти найзрозумілішою мовою – мовою світлин і народними оповіданнями. Глянувши у вічі тим юним дівчатам, які понад півстоліття тому віддали своє здоров’я і життя за наше майбутнє, прочитавши бодай одну життєву історію кожен зможе зробити власні висновки про усю драматичність та героїзм людських доль того складного періоду, про те, ким вони були і на яку пам'ять про себе заслуговують, про історію нескорених.

Відкриття виставки відбудеться в неділю, 23 жовтня, о 16:00 у приміщенні фойє Палацу культури "Kристал" м. Новояворівськ.

У програмі виставки благодійна кава та смаколики від соціального кафе БО "Дитячі Мрії" / "ГО "Регіна" та акустичний вечір повстанської пісні.

Для вас співатимуть Народний жіночий вокальний ансамбль “Горлиця”, Svitankova UA, Оксана Канус Савчак, Михайло Цвик, Женя Карвацький, Ірина Сичак, Соломія Глинка, вихованці вокально-хорового відділу Новояворівської дитячої школи мистецтв (викладач Марія Фарійон).

Чекаємо всіх, кому небайдуже героїчне минуле української нації.

Проект створено Новояворівським осередком Союзу Українок за фінансової підтримки Новояворівської міської ради.







Джерело інформації:
















Коментарі