Перейти до основного вмісту

Зміни до порядку призначення житлової субсидії


Це означає, що з 1 грудня 2022 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 р.

№ 1041 ’’Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України’’ повноваження про призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг переходить від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.

Станом на сьогодні у Яворівському районі житлову субсидію одержують майже 10 тисяч домогосподарств. Субсидію можуть отримати громадяни України або ж іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

Таку субсидію призначають з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується так:
  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Увага, зважаючи на переміщення людей в нашій країні, відтепер не враховується до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії:
  • допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • компенсація для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Переглянуті критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Також передбачено надання права на отримання житлової субсидії особам, які:
  • мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування;
  • належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;
  • мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

До 30 листопада 2022 року заяву можна подати до управління соціального захисту населення Яворівської РДА лише в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або через «Дію» за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання).

3 1 грудня ці заяви прийматимуть органи Пенсійного фонду України, у тому числі у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія) незалежно від місця проживання.

Також заяви з необхідними документами для призначення субсидії у будь-який час приймають у сільських, селищних, міських радах територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАПах за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання), які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу (з 1 грудня - органам Пенсійного фонду України).

Упродовж жовтня-листопада поточного року управлінням соцзахисту населення буде проведений масовий автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період. Після цього, упродовж грудня 2022 року – березня 2023 року всі особові справи про одержувачів житлових субсидій будуть передані органам Пенсійного фонду України.







Джерело інформації:














Коментарі