Перейти до основного вмісту

Відбувся круглий стіл з представниками ЗМІ Яворівського району


Сьогодні, 6 вересня, в Яворівській районній військовій адміністрації відбувся круглий стіл «Відкритий діалог з керівниками, редакторами районних та місцевих ЗМІ щодо популяризації культури Яворівського району» за участю голови Яворівської РВА Ярослава Коминського, першого заступника Яворівської РВА Володимира Дзюньки, заступника Яворівської РВА Андрія Тиндика та представників ЗМІ Яворівщини.

Обговорили процес роботи засобів масової інформації Яворівського району в час воєнного стану та завдання ЗМІ в цей період (важливості забезпечення інформаційного супроводу заходів з оборони України в умовах збройної агресії, підтримки Збройних Сил України, донесення оперативної, правдивої та вичерпної інформації щодо ситуації в районі); питання налагодження співпраці та механізм підтримки засобів масової інформації; аспекти популяризації культури Яворового краю тощо.

Я, як адміністратор «Краю мій Яворовий», звернула увагу на розвиток культури нашого рідного краю в поєднанні двох структур, а саме діяльність культури та освіти в Яворівському районі. Популяризація культури має відбуватись на рівні кожної громади. Впевнена, кожна ТГ в нашому районі має свою гордість без будь-яких перебільшень. На мою думку, в цьому аспекті необхідно організовувати співпрацю двох відділів, а саме культурного й освітнього. Доцільно долучати педагогів, які спільно з директорами музеїв, майстрами, дослідниками мало б змогу виховувати нашу українську молодь на традиціях, щоб це закарбовувалось в пам’яті декілька поколінь. Тут мається на увазі продовження культурних справ на історичному підґрунті, адже всі ми з Вами знаємо: без минулого немає в нас майбутнього. Ось, наприклад, візьмемо Яворівську забавку, якщо мова йде про центр Яворівської територіальної громади – Яворів. Ще в XV ст. у Яворові діяли деревообробні цехи й розвивалось художнє виробництво. В листопаді 1896 р. було засновано Забавкарську школу, яка в 1905 р. отримала назву Державної школи деревного промислу. Відтак сьогодні вчителі технологічної галузі спільно з майстрами можуть розробити методику виготовлення забавки для старших класів, а діти молодшого шкільного віку, наприклад, можуть її розфарбовувати або учні середньої школи можуть це робити вже більш досконало й масштабно. Як ми бачимо, в даному прикладі представлено спільну роботу культури безпосередньо й освіти, що повинно відбуватися, скажімо, на постійній основі. Відповідно тут можна розглядати чимало культурних аспектів у кожній громаді нашого Яворівського району, й важливо долучати до цього також молодих фахівців (чи культури, чи освіти), які в майбутньому зможуть навчати дітей та інтегруватись у новітній час.

Зокрема, увагу також звернула на організацію інклюзивного навчання в освітніх закладах Яворівщини. Адже маючи власний досвід зазначеної діяльності, слід розглянути детальніше проблематику становлення інклюзивної освіти в Яворівському районі.

Висловивши власну точку зору, я приємно вражена результатами цієї бесіди, адже голова Яворівської РВА Ярослав Коминський запевнив у вирішенні цих питань і наголосив, що власне історичне підґрунтя становить велику цінність для суспільства й для цього неабияк важливо працювати цілеспрямовано.

Адміністратор «Краю мій Яворовий»

Коментар очільника Яворівської районної військової адміністрації Ярослава Коминського:

В час війни  засоби масової інформації - герої інформаційного фронту.

Сьогодні провів конструктивну та плідну зустріч із редакторами газетних видань, радіо та інтернет-ресурсів Яворівщини.

Цілеспрямовані, розумні, виважені та головне патріоти своє країни, які віддані своїй справі, це ті люди, які взяли участь у круглому столі “Відкритий діалог представників засобів масові інформації Яворівського району” у Яворівській районній військовій адміністрації.

Саме зараз, такі зустрічі важливі. Адже, на працівників ЗМІ впало чимало викликів сьогодення, попри все вони відмінно виконують свою роботу.

Кожен звернувся зі своєю проблемою. Найбільше торкались питання налагодження співпраці та механізм підтримки засобів масової інформації. Запевнив кожного, ми єдина команда і прямуємо до однієї мети перемоги, тому спільно вирішуватимемо проблемні питання.

Крім цього, на нараді були присутні начальники відділу культури територіальних громад, з якими обговорили популяризація культури Яворового краю. Бо, нам є чим пишатися і що показати.

Приємно були сьогодні побачити серед гостей, начальника відділу культур, молоді та спорту Новоайдарської селищної ради Луганської області Аллу Актипову, яка розділила з нами своє серце і поділилась культурою свого краю. Це була перша зустріч, але запевняю не остання.

На завершення спільно з представниками ЗМІ району підписали прапор України з побажаннями для наших військових журналістів, які зараз на передові в знак подяки і шани за їх неоціненну працю.

Кожен з вас бореться на своєму фронті, і робить це  максимально добре.

Дякую за вашу працю. Переможемо на всіх фронтах.












Джерела інформації:
Краю мій Яворовий (Marichka)















Коментарі