Перейти до основного вмісту

У Яворові відзначили 450-літній ювілей храму Різдва Пресвятої Богородиці


Сьогодні, 21 вересня, свій храмовий празник і 450-літній ювілей відзначає парафія Різдва Пресвятої Богородиці в місті Яворів! 

Розпочалось святкування з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Преосвященніший владика Василь Тучапець, Екзарх Харківський, який родом з Малого Передмістя м. Яворова. Зокрема, був запрошений о. д-н Юрій Вольбин - диякон Патріаршого Cобору Воскресіння Христового, який також походить зі славного м. Яворова.

Опісля для гостей та мешканців громади відбулося гарбузове частування, ярмарок з пожертвою на підтримку ЗСУ та супровід оркестру 24 бригади імені короля Данила. 

Участь у заході взяли начальник Яворівської РВА Ярослав Коминський, заступник голови райдержадміністрації Андрій Тиндик, керівник апарату Ірина Кравчук, голова Яворівської районної ради Микола Романюк.

Довідка: 

Святиня бачила різні періоди в історії Яворова, різні держави, різні правління та завжди об'єднувала всіх у молитві. Церковця і надалі збирає і старших, і молодих людей. Тут зростав народ у постійній праці народних майстрів. Адже серед тих 45-ти дворів, які знаходились на початку, люди виготовляли Яворівську забавку, бо саме звідси, з Малого Передмістя, її витоки. Тут майстри точили багато веретен для того, щоб здати кошти й розбудувати святиню. Було багато різних добудов, найбільша - в 1939 році, коли добудували бічні каплиці. 

Пізніше час був особливим, адже будувалася церква святого Юрія, будувався Народний Дім, і старожили розповідали, що тут також мала провадитись Велика будова, тому що було завезено багато каменю, загашено два вагони вапна для того, щоб будувати тут кам'яну церкву, але сьогодні маємо ту перлину дерев'яного будівництва, яка збереглася до сьогоднішнього дня. Церква була розбудована й до початку 60-х років була діючою, в 62-му році розмалювали всередині, та радянська влада закрила. Приблизно з 1962-го року була закритою. Використовувалась як склад для зерна, тому що на цьому подвір'ї була сортодільниця. Коли почали святкувати тисячоліття хрещення, в 1988-му році почався рух відкриття тих церков, які ще ще радянська влада не встигла знищити, й тут теж почалися молитви відбудови. 

Вже на початку 1990 року ця церковця відкрилася як греко-католицький храм Різдва Пресвятої Богородиці на Малому Передмісті. З цього часу тут відбуваються богослужіння, є хор при парафії, а також катехитична школа імені о. Миколи Кушпіта.










Джерела інформації:
Краю мій Яворовий













Коментарі