Перейти до основного вмісту

Про родину Шептицьких - за матеріалами монографії д-ра Івана Матковського (Архикатедральний Собор св. Юрія)



Пропонуємо цикл дописів, присвячених родині Шептицьких, за матеріалами монографії д-ра Івана Матковського «Казимир граф Шептицький — отець Климентій…»

Найбільшою вчителькою для дітей у родині Шептицьких була мама — Софія Шептицька, яка дотримувалась думки, що «Бог не для того дає дітей, щоб ними бавитись, тішитись їх коханням до батьків, але для того, щоб, не про себе думаючи, для Бога і для них їх оточувати любов’ю, провадити їх любов’ю і так їх кохати». [«Листи Софії Шептицької» . — Т. ІІ. — С. 60]

Казимир Хлендовський (1843–1920), польський письменник і дослідник культури, міністр від справ Галичини (17.X.1899–18.I.1900 рр.), який 1879 року двічі побував у Прилбичах, зазначав у своїх спогадах, що «Софія Шептицька себе присвятила цілковито вихованню синів».

Софія Шептицька перш за все прагнула виховати своїх синів гідними для Господа Бога. В одному із своїх листів, датованого червнем 1881 року, до сина Казимира Софія Шептицька пише про своє бажання виховати синів «для Господа, смиренними та маленькими перед Ним, навчити підводитися після поразки, упокорюватися й дякувати після перемоги».

[Ян Казимир Шептицький. Отець Климентій Шептицький. Життєпис на підставі архівних матеріалів родини Шептицьких / Ян Казимир Шептицький. [перекл. з пол. Надії Пікулик, Любомира Сеника; перекл. з франц. Жінет Максимович]. — Львів: Свічадо, 2016. — 112 с. — С. 19-20]

У коментарях до маминих листів Казимир Шептицький пізніше так напише: «Знала, що виховання дітей є їй довірене Господом. Хоч мала право кохати своїх дітей, але вміла цю любов посвятити і погодити з Божою волею, коли педагогічні моменти цього вимагали. Виховання дітей виповнювало її час, ставало предметом її тягаря, було щораз інтенсивнішим змістом її молитов, думок, почуттів. Багато часу і сама бувала з дітьми, бо як говорила, «маму ніхто не замінить».
[«Листи Софії Шептицької». — Т. ІІ. — С. 151]

Допис створено за матеріалами книги:

Матковський Іван. Казимир граф Шептицький — отець Климентій: польський аристократ, український ієромонах, Екзарх Росії та Сибіру, Архимандрит Студитів, Праведник народів світу, блаженний Католицької Церкви: монографія. — Львів, 2019. — 664 с., іл. — С. 67-68.

На фото — сім’я Шептицьких (зліва направо): Леон, Софія з Фредрів графиня Шептицька, Станіслав, поруч сидить Роман (Андрей Шептицький), батько Ян Кантій Шептицький, Казимир і Олександр. Краків, 1887 рік.







Джерело інформації:

















Коментарі