Перейти до основного вмісту

На Львівщині стартує проєкт «Зір школяра»


За повідомленням

Цей проєкт націлений на дослідження зору учнів шкіл і моніторинг його зміни протягом навчального року. З вересня лікарі разом із освітянами розпочинають цю ініціативу у вибраних школах Львівщини.

Ініціаторами проєкту виступили Департамент освіти і науки ЛОВА, Департамент охорони здоров'я ДОДА та Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

«Я вдячний департаменту охорони здоров'я, директору і керівнику лабораторного центру за цей спільний проект, тому що питання зору школярів є дуже важливим. Це серйозна проблема з огляду на те, що діти з дошкільного віку користуються ґаджетами. Метою цього проєкту є в обраних нами школах протягом року дослідити, як буде змінюватись зір школярів після того, як ми спільно будемо вживати відповідні заходи. В кінці року ми підведемо підсумки і зможемо усім вам продемонструвати результати цього проєкту», – зазначив директор департаменту освіти Олег Паска.

За результатами досліджень фахівці розроблять рекомендації щодо правильної розсадки учнів у класах, зокрема, залежно від гостроти зору та зросту школяра.

«Слід зазначити, що у зв'язку з пандемією практично третій академічний рік значна частина здобувачів освіти навчаються в онлайн-режимі, тому дуже важливо моніторити ситуацію і слідкувати за здоров'ям дітей. Завдяки Збройним Силам України Львівщина зробила багато для того, аби навчальний процес почати в навчальних аудиторіях і повернути дітей за шкільні парти», – прокоментував Орест Чемерис, директор департаменту охорони здоров'я ЛОВА.

Через вимушені обставини зараз діти ще більше часу проводять перед екранами комп'ютерів та телефонів, тому для батьків розроблять рекомендації щодо оптимальної тривалості використання ґаджетів, а також створять спеціальний комплекс вправ для очей, які слід регулярно виконувати.

«На зниження зору у школярів впливає дуже багато факторів, серед яких і несвоєчасне виявлення найменших ознак його погіршення та недостатня увага до освітленості. Ми визначили декілька заходів, які будуть проводитись у визначених школах Львівщини. Кожна інтервенція буде здійснюватись один раз в три місяці, зокрема, приїде бригада фахових окулістів, які оглянуть діток і перевірять їхній зір. Якщо вони побачать, що в якоїсь дитини є хоча б найменші ознаки порушення зору, то нададуть рекомендації, що робити в подальшому, щоб якнайшвидше усунути ці недоліки або припинити дію певного негативного фактора», – розказала Наталія Іванченко - Генеральний директор Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».











Джерела інформації:















Коментарі