Перейти до основного вмісту

Аграріїв Яворівського району ознайомили з доступними програмами для підтримки галузі в умовах війни


Сьогодні у Яворівському районі завершено цикл семінарів щодо отримання грантів на розвиток власного бізнесу та інших програм підтримки аграрного сектору.

Директор департаменту Тетяна Гетьман розповіла присутнім про програми підтримки з обласного та державного бюджетів.

«Ми маємо безпрецедентні програми фінансової підтримки під час війни. На етапі подання заявки підприємці не ризикують нічим,  треба лише витратити на це час. У разі погодження мають чудову можливість реалізувати бізнес-план, витративши на проект максимум 30% від його вартості», - зазначила Тетяна Гетьман. 

Директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк зосередив увагу аграріїв на можливість отримання мікрогрантів в рамках реалізації урядової програми «єРобота». 

«Від початку дії програми «єРобота», спрямованої на розвиток або започаткування бізнесу, тобто від липня і до нині, за підсумками перевірки ділової репутації та оцінки бізнес-плану Державний центр зайнятості ухвалив рішення про надання коштів 100 заявникам, документи яких розглядала комісія Львівського обласного центру зайнятості, – повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. – Зокрема, грант отримають 58 фізичних осіб-підприємців, 12 – юридичних осіб і 30 тих, хто тільки буде започатковувати власну справу». 

В ході зустрічі заступник директора департаменту – начальник управління продовольства та розвитку сільських територій Оксана Бакун ознайомила присутніх з уточненим Порядком бронювання військовозобов’язаних. «Уряд передбачив можливість продовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Відтак за результатами розгляду пропозицій, наданих Мінагрополітики україни, продовжено строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних працівників агропромислового сектору, заброньованих згідно з наказами Мінекономіки України виданих у березні-квітні, строком на два місяці. Також, 20.09.2022, Верховною Радою України прийнято за основу проєкт закону про внесення змін до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який передбачає, зокрема, можливість бронювання працівників підприємств, що виготовляють продукцію для ЗСУ чи є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період» - зазначила Оксана Бакун.

В межах заходу заступник начальника управління-начальник відділу розвитку аграрної інфраструктури, земельних відносин Тетяна Борушок наголосила про основні зміни в земельному законодавстві у воєнний час, а також  наголосила щодо важливості реєстрації всіх аграріїв в Державному аграрному реєстрі. 

«На сьогодні в Державному  аграрному реєстрі запровадили низку оновлень: покращено алгоритм взаємодії з іншими реєстрами, відповідно синхронізацію земельних ділянок, а усі незавершені заявки, щодо яких необхідні додаткові дії з боку користувача, відтепер підсвічуватимуться червоним. Усі заявки мають бути підписані кваліфікованим електронним підписом, тільки у цьому разі, вони будуть розглянуті фахівцями Укрдержфонду», - зазначила Тетяна Борушок.









Джерела інформації:













Коментарі