Перейти до основного вмісту

«200 днів повномасштабної війни – 200 днів єдності та незламності!» – Ярослав Коминський


голови Яворівської районної військової адміністрації
Ярослава Коминського:

200 днів повномасштабної війни - 200 днів єдності та незламності!

Стисло про роботу нашої Яворівської команди ВА, роботу Поліції району, ДСНС, ОТГ, волонтерів та небайдужих людей, за ці непрості 200 днів!

З 24 лютого Яворівщина прийняла близько 20 тисяч вимушено переміщених осіб. Станом на сьогодні на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 9 214 особи. Найактивніше приймає переселенців Новояворівська громад – 2965 та Яворівська – 1982.

За весь період війни поліцейські Яворівщини зафіксувала 87 порушників комендантської години. З кожним з них проведено профілактичні заходи. На оперативну лінію – «102» щодня надходять повідомлення, які правоохоронці оперативно опрацьовують.

На території Яворівського району жодне підприємство не призупинило своєї діяльності під час війни. Зокрема, на території району переїхало два релокованих підприємства із зони бойових дій, які створили 12 робочих місць. Основний вид діяльності транспортні перевезення та інша допоміжна діяльність у сфері транспорту (торгівля).

На Яворівщині 57 % шкіл розпочали навчальний рік в очному форматі.

З початку повномасштабного вторгнення понад 30 автомобілів було передано на фронт завдяки співпраці Яворівської ВА та Львівської митниці, 24 позашляховики в межах проекту 1000 автомобілів свободи результат спільної роботи Яворівської ВА та Яворівської волонтерської команди вирушили з району на передову.

Близько 40 автомобілів від громад з Яворівщини допомагають воїнам на передовій боротися з російськими орками. І це лише маленька частина добрих справ. Безліч волонтерів, небайдужих мешканців, молоді щоденно трудиться, щоб підтримати та допомогти нашій армії прогнати ворога з рідної землі.

Плитоноски, дрони, телефони, рації, шоломи, бронежилети, буржуйки, амуніції, медикаменти, засоби особистої гігієни, продукти харчування, теплий одяг, рюкзаки, військові амуніції, ковдри, термо-ковдри, генератори, павербанки (портативні зарядні пристрої), розкладачки, спальні мішки, подушки, постільну білизну, дощовики, батарейки, свічки, ліхтарики та багато іншого неодноразово отримували захисники 63, 103, 80, 24 ОМБр бригад та Яворівського територіального батальйону на передову.

Спільно з волонтерською командою відвідували у Львівському госпіталі поранених військовослужбовців, які отримали поранення під час виконання бойових завдань.

За весь час російської агресії Яворівський район відправив понад 1000 тонн гуманітарної допомоги у Харківську, Київську, Луганську і Донецькі області, міста Житомир і Миколаїв та воїнам на передову.

У Яворівському районі відкрили модульне містечко у с. Бортятин Судововишнянської громади – тут прихистили 40 матерів з дітьми та людей похилого віку з Донецької та Луганської областей. Крім цього, з ініціативи очільника ЛОВА Максима Козицького в Новояворівській громаді завершують відновлювати гуртожиток для ВПО. Тут зможуть проживати 80 людей.

На стадії завершення ремонт гуртожитку Державного навчального закладу художнього професійного училища ім. Й Станька. Тут зможе проживати 90 людей. Розпочато підготовчі роботи по ремонту в Державного підприємства «Санаторно-курортного лікувального центру «Шкло» Новояворівської громади, де зможе проживати 750 переселенців.

У березні в Мостиськах запрацював ізраїльський госпіталь. Тут надавали допомогу переміщеним особам, мешканцям Мостиської та сусідніх громад. Проєкт реалізовували Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю та Міністерство закордонних справ України за сприяння Фонду Шустермана, який опікується національним та соціальним проектами в Ізраїлі та JDC.

З ініціативи Яворівської ВА та за підтримки Голови ЛОВА Максима Козицького в центрі міста Яворова по вулиці Шашкевича 1А, відкрили Будинок Воїна - ветеранський простір для наших захисників, ветеранів та волонтерів.

На українсько-польському кордоні, у ПП «Краковець» функціонував відкрили стометровий критий коридор до пункту перетину кордону, що полегшив перебування наших громадян в зоні очікування.

Ми завжди шукаємо варіанти, як покращити роботу з переселенцями, які знайшли прихисток у нашому районі.

З березня цього року почала працювати гаряча лінія при Яворівській РВА. Також 24 серпня з ініціативи Львівської ОВА на Яворівщині запрацював консультативно-координаційний центр для вимушених переселенців. Тут внутрішньо переміщені особи отримують послуги: юридична, психологічна, соціальна допомога; допомога від міжнародних організацій та об'єднання послуг грантових програм; швидка взаємодія з державними структурами та територіальними громадами. Центр розташований у «Будинку воїна» в центрі міста Яворів по вулиці Шашкевича 1А.

У шести територіальних громадах району учасники добровольчих формувань склали присягу на вірність українському народові.

З 24 лютого у Яворівському районі працевлаштовано 564 особи, з них 36 внутрішньо переміщених осіб. Станом на сьогодні 82 актуальних вакансій. Галузі діяльності – переробна промисловість; оптова, роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів; державне управління та оборона, обовʼязкове соціальне страхування; сільське господарство, мисливство та надання повʼязаних з ними послуг; виробництво харчових продуктів, виробництво готових кормів для домашніх тварин; оброблення деревини.

Контакті телефони:

Мостиська районна філія – (03234) 2-00-13, Яворівська районна філія – (03259) 2-15-68, Новояворівська міська філія – (03256) 4-10-56.

У Яворівському районі народилося – 440 немовляти, з них 35 з числа внутрішньо переміщених. Більше народилось хлопчиків – 235, дівчаток – 205.

Під час війни одружилося 361 пара.

У селах та містах Яворівщини жінки та діти долучаються до плетіння маскувальних сіток, випікання, ліплення вареників, збору продуктів. Крім цього, молодь Яворового краю плете вироби ручної роботи, робить браслети з бісеру, магніти, готують смаколики, мохіто, малюють малюнки, співають вулицями міст!

Спільними зусиллями з вірою в Бога та в ЗСУ наближаємо перемогу України!

Усім дякую за роботу!

Разом Сила!









Джерело інформації:











Коментарі