Перейти до основного вмісту

Яворівщина - надійний тил для внутрішньо переміщених осіб в умовах війни: коментар заступника голови Яворівської РВА Андрія Тиндика


Шість місяців від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Яворівський район став надійним тилом для мешканців району, армії та переселенцям. Із перших днів війни Яворівщина надала прихисток близько 20 тисяч вимушено переміщених осіб.

«24 лютого перевернуло життя з ніг на голову. Попри паніку та страх мешканці району достойно прийняли виклик. Кожен на своєму місці робив все можливе, щоб пришвидшити нашу перемогу. Найбільше ми стикнулись з великою кількістю біженців на кордоні з Польщею. В кілометрових чергах надавали їжу людям, які тікали від обстрілів, житло, речі першої необхідності. Оперативно організували пункти обігріву», - говорить Андрій Тиндик.

Як зазначив Андрій Богданович, сьогодні на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 9188 особи. З них в приватному секторі проживають 6092 осіб, в комунальних закладах – 422 особи, 596 переселенців - у закладах усіх форм власності.

Яка кількість переміщених осіб отримало житло?

У Яворівському районі відкрили модульне містечко у с. Бортятин Судововишнянської громади - тут прихистили 40 матерів з дітьми та людей похилого віку з Донецької та Луганської областей. Крім цього, з ініціативи очільника ЛОВА Максима Козицького в Новояворівській громаді завершують відновлювати гуртожиток для ВПО. Тут зможуть проживати 80 людей. У пріоритеті – жінки та діти. Також у Новояворівській громаді виділили приміщення в Державного підприємства «Санаторно-курортного лікувального центру «Шкло», де зможе проживати декілька сотень переселенців. Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб є пріоритетом нашої команди на чолі з головою Яворівської РВА Ярославом Коминським.

Як місцеві мешканці відносяться до переселенців?

Знаєте, я вражений добротою нашого народу. Люди приїжджають різні, хтось дякує за допомогу, одні незадоволені, інші сприймають за належне, але наші мешканці попри все продовжують допомагати тим, хто просить про допомогу. З ввічливістю відносяться до кожного переселенця. В кожній громаді організовують арт-терапії, майстер-класи з залученням дітей з числа ВПО. Крім цього, працюють психологи. Я вже не торкаюсь закордонних організацій, які теж багато підтримують і допомагають українському народові.

Як район продовжує допомагати внутрішньо переміщеним особам?

Ми завжди шукаємо варіанти, як покращити роботу з переселенцями, які знайшли прихисток у нашому районі. З березня цього року почала працювати гаряча лінія при Яворівській РВА. Кожен день на лінію приходить понад 12 дзвінків від переселенців. Найчастіше люди звертаються щодо отримання виплат, допомоги, соціальних послуг та підтримки. Також 24 серпня з ініціативи Львівської ОВА на Яворівщині запрацював консультативно-координаційний центр для вимушених переселенців. Тут внутрішньо переміщені особи отримують послуги: юридична, психологічна, соціальна допомога; допомога від міжнародних організацій та об'єднання послуг грантових програм; швидка взаємодія з державними структурами та територіальними громадами. Центр розташований у «Будинку воїна» в центрі міста Яворів по вулиці Шептицького 1А.

Чи складна процедура реєстрації статусу внутрішньо переміщеної особи та чи можна її розірвати тоді, коли людина захоче?

Звертатися особа повинна в органи соціального захисту населення, ЦНАПи, також через портал Дія можна подати заявку. Втратити статус людина може згідно поданою нею заяви про зміну фактичного місця проживання.

З якими питаннями сьогодні звертаються переселенці найбільше?

Як я вже говорив, при Яворівській РВА запрацював консультативно-координаційний центр для вимушених переселенців. Найчастіше, особи звертаються щодо інформації пільг для себе та дітей, психологічної підтримки житла, роботи. У центрі працює відповідальна особа, яка опрацьовує звернення і тоді направляє у відповідні структури для вирішення питання.

Скільки відсотків хочуть залишитися проживати тут?

Ми не можемо сказати точно, тому що люди міняють своє рішення дуже часто. Багато тих, хто з перших днів рветься додому. І так само є ті, хто кажуть, що будуть залишатися, а це десь близько 10-15%. Думаю, це ще тимчасові рішення і все може змінитись.

Нагадаємо, детальну інформацію можна дізнатись на офіційному сайті Яворівської РВА та Facebook-сторінці за покликаннями:



















Коментарі