Перейти до основного вмісту

Особливості регулювання трудових відносин у закладах освіти в умовах воєнного стану


Відбулась нарада-семінар про особливості регулювання трудових відносин в закладах освіти в умовах воєнного стану.

До участі в обговоренні долучились представники департаменту освіти і науки ЛОВА, керівники органів управління освітою області та керівники закладів загальної середньої освіти Львівської області та Львова.

Основні законодавчі акти, прийняті під час війни, – це Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15.03.22 та Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації трудових відносин" від 01.07.22. Обговорили зміни, які внесли на постійній основі та ті, які мають тимчасовий характер.

Наголосили, що змінено форму трудового договору. Станом на сьогодні та до закінчення воєнного стану сторони трудового договору самостійно встановлюють його форму.

Змінився порядок прийняття на роботу – необхідно звертати увагу на дотримання правил військового обліку та повідомляти працівників про особливості режиму робочого часу та часу відпочинку, про тривалість щорічної відпустки і про умови та розмір оплати праці.

Керівникам закладів освіти необхідно передбачити способи ознайомлення працівників з інформацією, яка доводиться до них. Роботодавці зобов'язані повідомляти працівників, що працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що підходять для них. Доповнено перелік причин, що є підставою для припинення дії трудового договору.

Окрему увагу приділили питанням організації освітнього процесу із використанням різних форм навчання в закладах загальної середньої освіти в новому навчальному році.

При організації навчального процесу керівники закладів освіти мають керуватись Листом Міністерства освіти від 19.08.22 № 1/9530-22, в якому вказано законодавчі акти, які забезпечують організацію навчання та положення про зміни у тривалості навального року, освітнього процесу та форми проведення занять.

Окрім питань організації трудових відносин на нараді звернули увагу й на забезпечення шкіл укриттями. Більше 80% закладів освіти Львівської області мають протирадіаційні чи найпростіші укриття. Це найвищий показник по Україні.

"Хочу подякувати керівникам відділів освіти, директорам, батькам учнів за те, що ви зробили неймовірне і зробили укриття для того, щоб забезпечити учням можливість очно навчатись", – зазначив Олег Паска, директор департаменту освіти і науки ЛОВА.

Переглянути запис наради можна за покликанням:









Джерела інформації:
























Коментарі