Перейти до основного вмісту

11 дерев’яних церков Львівщини отримали додаткові вогнегасники


Впродовж останніх двох тижнів департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА спільно з волонтерами та громадськими організаціями вдалося забезпечити 11 дерев'яних святинь області додатковими вогнегасниками.

В Україні ця ініціатива реалізується у межах благодійного проєкту “Придбання вогнегасників для захисту дерев’яних церков в Україні”. Донором коштів для придбання та розподілу вогнегасників є Всесвітній фонд пам'яток (WMF) через грант Фонду збереження сакрального мистецтва України, який працює у співпраці з Міжнародним секретаріатом ІКОМОС, Українським національним комітетом ІКОМОС, Центром порятунку культурної спадщини та Штабом порятунку культурної спадщини (HERI).

Одним із координаторів проєкту є пам’яткоохоронець, вчений секретар УНК ІКОМОС, начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини ДАРМ ЛОВА Василь Петрик.

“Наша функція — координація зусиль усіх сторін проєкту та надання консультацій, щодо черговості забезпечення дерев’яних церков області додатковими вогнегасниками. Водо-туманні вогнегасники, які передав Всесвітній фонд пам'яток, рекомендують використовувати для гасіння деревини та предметів з олійними компонентами, тому першочергово стараємось убезпечити ті церкви, в яких є унікальні іконостаси та винятково цінні розписи. Принагідно проводимо також моніторинг стану збереження цих храмів та їхнього забезпечення засобами протипожежного захисту”, — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько (Olena Vasylko).

Завдяки проєкту 11 церков Львівщини вже забезпечені 25 водо-туманними вогнегасниками. Ще 23 церкви отримають їх невдовзі.

“Під час передачі вогнегасників та моніторингу святинь ми виявили, що у деяких церквах засобів протипожежної безпеки недостатньо. А особи, відповідальні за пожежну безпеку, інколи просто не знають, як правильно використовувати той чи інший тип вогнегасників, і не мають протоколу першочергових кроків ліквідації пожежі у церкві. Тому, разом із вогнегасниками, ми даємо інструкцію, як ними користуватися, а незабаром матимемо ще й навчальне відео, яке зараз монтує Роман Метельський з Центру порятунку культурної спадщини. Відеоролик плануємо розповсюдити серед громад та парафій області, щоб допомогти захистити наші святині ще краще”, — коментує Василь Петрик.

Серед церков, які отримали водно-туманні вогнегасники:
Церква Успіння Пресвятої Богородиці у с. Морянці;
 Церква Св. Миколая у с. Дмитровичі;
 Церква Різдва Пр. Богородиці у м. Яворів;
 Церква Св. Арх. Михаїла у с. Жирівка;
 Церква Стрітення Господнього у с. Черепин;
 Церква Різдва Пр. Богородиці у м. Жовква;
 Церква Пресвятої Трійці у м. Жовква;
 Церква Св. Арх. Михаїла у с. Воля-Висоцька;
 Церква Св. Архистратига Михаїла у с. Смереків;
 Церква Успіння Пр. Богородиці у смт Глиняни;
 Церква Св. пророка Іллі у смт Красне.

Нагадаємо, нещодавно у межах спільної ініціативи департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, Головного управління ДСНС України у Львівській області, Центру порятунку культурної спадщини та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності зняли навчальні відео, як ліквідувати пожежу у дерев’яній церкві.











Джерело інформації:













Коментарі