Перейти до основного вмісту


21 РІК ТОМУ ЛЮБОМИРА ГУЗАРА ПРИЗНАЧИЛИ КАРДИНАЛОМ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ З ТИТУЛОМ СВЯТОЇ СОФІЇ НА ВІА БОЧЧЕА


21 рік тому, 21 лютого 2001 року Любомира Гузара призначили Кардиналом Католицької церкви з титулом Святої Софії на Віа Боччеа у м. Рим (Італія).

Цій події передувало те, що 26 січня 2001 року на Надзвичайному Синоді Єпископів УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара вибрали Верховним Архиєпископом Української Греко-Католицької Церкви. 26 січня 2001 року Папа Римський Іван Павло II затвердив цей вибір. А вже влітку 2001 року папа Римський єдиний раз за часи незалежності відвідав Україну.

Любомир Гузар – велична постать нашої історії, шанований далеко за межами України. Після смерті папи Івана Павла II, у 2005 році Блаженніший став одним з кандидатів на Ватиканський престол (з-поміж 16 інших кандидатів).

Пригадаємо, що Любомир Гузар очолював Українську Греко-Католицьку Церкву десять років (2001–2011). За цей час йому вдалося чи не найважливіше — перенести престол УГКЦ до Києва, фактично зробивши церкву всеукраїнською, поступово стираючи асоціації виключно із західною Україною, а також просуваючи її на Схід України.

Більше про життя і діяльність Блаженнішого Любомира Гузара можна дізнатися за посиланням: https://synod.ugcc.ua/data/blazhennishyy-lyubomyr-guzar-430/

(за матеріалами Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ)











Джерело інформації:


















Коментарі