Перейти до основного вмісту


#ТУРИСТИЧНИЙ_ЕКСКУРС_ЯВОРІВСЬКОЮ_ГРОМАДОЮ (ЗАВАДІВ)


Село, яке знаходиться на півночі Яворівського району, неподалік автомагістралі міжнародного значення Львів-Будомєж, ліси якого займають 58% території - це мальовничий Завадів.

Село розкинулось у долині річки Завадівки, на стику природних районів Надсянської рівнини – із заходу Грушівської височини, з півночі – Немирівської улоговини, що плавно переходить у горбисту височину Розточчя – Головний Європейський вододіл. Саме на його схилах, в урочищі Курники, бере початок ріка Завадівка, яка протікає північною частиною села, потім впадає у річку Сян, що належить до басейну річки Вісли. Природа Завадова наповнена розмаїттям ландшафтів: неповторні заплавні озера, річка, запашні луги і зелені шати лісів манять своєю красою.

Завадів здавна славився серед королів. У 1663 році король Ян Казимир дозволив великому коронному хорунжому і яворівському старості Яну Собєському заставляння села родині Глембоцьких. А у 1678 році Ян Собєський, вже як король, надав декілька ланів поля в Завадові Євстахію Завадовському. Також селом цікавилася королева Марія Казимира, у 1698 році наказала Яну Засецькому, адміністраторові посади яворівського старосту віддади завадівське війство Мартину Боратинському, саноцькому скарбникові.

Та окрім королівської історії, найважливішим культурним об‘єктом на території села є мурована церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудована в 1812 році. У ній знаходиться цінний іконостас, датований 1713 роком, що походить з сусіднього щеплотцького монастиря. Згідно з даними відомого історика мистецтва Мечислава Гембровича, іконостас є працею художника Томаша Осташевича, зв‘язаного з колом меценатства Яна ІІІ Собєського в Жовкві.

Також Завадів славиться відомим композитором, священником, автором музики державного гімну України - Михайлом Вербицьким, який після закінчення Перемишлянської скмінарії та висвячення на священника, приїхав до села Завадова на першу свою парафію.

У селі Його музика передається поколіннями і сьогодні завадівський церковний хор використовує музику о. Вербицького на твори.

А для любителів спортивного та промислового рибальства вас порадує Завадівське водосховище!














Джерело інформації:














Коментарі