Перейти до основного вмісту


НА ЯВОРІВЩИНІ МЕДИКИ ЕМД «НОВОЯВОРІВСЬК» ВРЯТУВАЛИ ЩЕ ОДНЕ ЖИТТЯ


«Учора, 19 січня, на станцію ЕМД «Новояворівськ» надійшов виклик з м. Яворова до пацієнта 84-х років.

Варто підкреслити, 720 бригада базується в Яворові й належить до підстанції «Яворів». 701 - це лікарська бригада медицини катастроф, що належить до станції «Новояворівськ», - розповідає в коментарі Інтернет-ресурсу «Краю мій Яворовий» речниця Центру екстреної медичної допомоги Тетяна Андрєєва. 

«Пишаюся своєю станцією ЕМД «Новояворівськ». Тішуся, що людяність та професіоналізм є у кожного нашого працівника. Я переконана, життя і здоров'я мешканців Яворівщини в надійних руках», - додає завідувач станції ЕМД «Новояворівськ» Мар'яна Яхницька.

«Отримали виклик, приводом якого була непритомність, порушення свідомості, – розповідає Богдана Бондарук, фельдшер з медицини невідкладних станів Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф, керівник у команді 720-ї бригади з м. Яворова. – Пацієнт – чоловік 84 роки.

Зайшли в помешкання, сидить на ліжку старший чоловік. Неозброєним оком видно, що справи у дідуся кепські. Одразу сказали про це родичам», – говорить медик.

«Кардіограма наші припущення підтвердила: інфаркт міокарда. Враховуючи, що ми фельдшерська бригада, а пацієнт важкий і потребує перевезення у кардіоцентр, попросили на підмогу лікарську бригаду з підрозділу Медицини катастроф. Тим часом стабілізували стан хворого: підвищили пацієнту тиск, який був 70/40, знеболили.

У дідуся була пароксизмальна тахікардія, серце просто тріпотіло – при нормі близько 80 ударів за хвилину пульс був 200. Без загрози для життя серце в такому стані довго перебувати не може, – наголошує Богдана Бондарук. – Ввели хворому аритміл, підключили крапельницю з дофаміном, вкололи промедол, нітрогліцерин, атерокард – все, як і належиться за протоколом».

«Це був один з найважчих викликів за зміну. Про час не думаєш, скільки його пройшло, все із медсестрою Лідією Шевчик робили автоматизовано й злагоджено. До речі, як згодом перевірили на планшеті, водій домчав нас за адресою за три хвилини! А в таких випадках важлива кожна секунда», – мовить Богдана Олександрівна.

Так до стабілізованого й знеболеного пацієнта поспіла й лікарська, 701 бригада у складі лікаря Дмитра Шандри, фельдшера Ірини Грицан та водія Ігоря Косика.

«Перевірили ще раз кардіограму, – говорить Дмитро Шандра. На момент, коли ми приїхали, пацієнт, завдяки нашим колегам був гемодинамічно стабільний.

Вже під час транспортування в обласний центр гемодинаміка почала максимально дестабілізуватися. Ми могли його не довезти, і тому було прийнято рішення робити кардіоверсію (для того, щоб відновити серцевий ритм, потрібне потужне джерело імпульсів – це і є електричний струм), – розповідає лікар. – Зупинили машину. Ну і все за протоколом».

«З другого удару на 150 джоулів у пацієнта відновився нормальний ритм серця. Так-от, стоячи на узбіччі дороги, в салоні «швидкої» ми виборювали у смерті ще одне людське життя», – усміхається лікар.

У кардіоцентрі пацієнта одразу прийняли. Про те, що буде госпіталізовано такого важкого хворого, медичний заклад був повідомлений працівниками Оперативно-диспетчерського відділу ще на стадії, коли виклик приймала фельдшерська бригада. Такий от #ланцюжок_що_рятує_життя.

На що потрібно звертати увагу і як вберегтися. ПОРАДИ ВІД ЛІКАРЯ
  • Завжди легше попередити хворобу, ніж її лікувати, як би це банально не звучало. Людям потрібно більше рухатися і проходити профілактичні огляди – Після 50 років хоча би раз на рік.
  • Не потрібно боятися лікарів, з ними якраз таки треба спілкуватися, аби таких випадків не виникало.

Більше цікавих фактів про серце можна почитати тут: https://www.facebook.com/emergency.lviv/posts/2728634944017261





Богдана БОНДАРУК, Лідія ШЕВЧИК та Іван ФІТАК

Ігор КОСИК, Ірина ГРИЦАН та Дмитро ШАНДРА

ЕКГ до і після кардіоверсії








Джерела інформації:



















Коментарі