Перейти до основного вмісту


ХОДА ТРЬОХ ЦАРІВ У МОСТИСЬКАХ


В свято Богоявлення 6 січня 2022 року відбулась Хода Трьох Царів у Мостиськах, що на Львівщині. Місто Мостиська, багате на свої Традиції, звичаї та обряди, щорічно тут відбувається Хода Трьох Царів. Цього разу в Санктуарії Коронованої Матері Божої Неустанної Допомоги зібралися віряни мостиської парафії та з околиць , з різних дільниць міста зі своїми представниками ( звіздарі та по три Царі) разом девять ґруп, з Закостілля та Рідкович, Рудник та Задвірря, Сулковщизни та Передмістя, Твіржи, Судової Вишні, та центральної частини Мостиськ.



Після Святої Меси, яку очолив настоятель о. Владислав Дерунов, вирушила урочиста процесія. На чолі процесії йшов звіздар з зіркою , за ним священники, котрі несли феретрон Дитятка Ісус, потім міністранти і вірні зі співом, ця процесія прямувала з костелу на Площу Ринок до ялинки та вертепу. Розділенна Хода Трьох Царів з звіздарями з трьох сторін з протилежної сторони Площі Ринок увійшла до місця де колядою їх зустріла міська громада біля вертепу, лунали колядки польскою та українською мовами.Поклонитися Дитятку Ісус та прославити Бога прийшли люди доброї волі, не забракло представників влади з Мостиської ОТГ. Від шопки Хода попрямувала алеями оновленого парку до образу Ісуса Христа Милосердного, де на передодні свят запалено світич з вогнем, що прубув з Вифлеєму в Україну. Підчас цієї Ходи можна було спостерігати та милуватися красою одягнених в біблійні персонажі "Мудреців зі сходу".

В Євангелії від Матвія читаємо, що Мудреці побачивши на небі нову зорю пояснили це, як знак народження очікуваного Царя Месії та вирушили до царя Ірода, в Єрусалим, щоб вшанувати новонародженого. Ірод послав мудреців у Вифлеєм знайти дитину зідно з пророцтвом. Слідуючи за зіркою , мудреці прийшли до Вифлеєму, знайшли малого Ісуса та піднесли Месії дари: золото, ладан та смирну.

Серед одягнутих учасників Ходи були персонажі з п`яти континентів та звіздарі, як символ , що і туди Євангелія - Добра Новина про народження Ісуса Христа Спаса усього світу донесена.

Всі учасники ходи прийшли до ікони Милосердного Ісуса (в центрі міста), щоб прославити Господа за отримані благодаті, та благати про Його опіку над нами і нашим містом від епідемії, голоду, вогню та війни...

Хода Трьох Царів завершилася поверненням в Санктуарій, щоб подякувати Богородиці за радість Різдва Христового та за можливість привселюдно прославити Бога в свято Богоявлення.

«Тріє царі, де ідете?»
«Ми ідем в Вифлеєм,
Вінчуєм спокоєм *
І повернемся».
«Слава Богу!» – заспіваймо,
Честь Сину Божому
Господy нашому
Поклін віддаймо.

о. Владислав Дерунов


















Джерело інформації:






















Коментарі