Перейти до основного вмісту


25 СІЧНЯ 1965 - ПАПА РИМСЬКИЙ ПАВЛО VI НАДАВ АРХИЄПИСКОПУ ЙОСИФУ СЛІПОМУ ТИТУЛ КАРДИНАЛА 

25 січня 1965 - Папа Римський Павло VI надав архиєпископу Йосифу Сліпому титул кардинала в Соборі святого Петра у Ватикані.

Довідка:

Відбувши у таборах і засланні 18 років Патріарх Йосиф отримав свободу завдяки втручань впливових західних лідерів і Папи Івана ХХІІІ. 9 лютого 1963 року Йосиф Сліпий прибув до Риму й оселився у Ватикані.

Апостольська Столиця визнала, що галицький митрополит має статус Верховного архиєпископа, а 25 січня Папа Павло VI іменував його кардиналом. Йосиф Сліпий став третій кардиналом в історії Української Греко-Католицької Церкви.

Його попередниками були Галицькі митрополити УГКЦ Михайло Левицький (1856) та Сильвестр Сембратович (1894). Після Й.Сліпого титул кардинала отримали чільники УГКЦ Мирослав Іван Любачівський (1985) та Любомир Гузар (2001).

Владика УГКЦ в Аргентині Андрій Сапеляк писав у своїй книзі про ІІ Ватиканський собор:

"Радісну вістку про піднесення до кардинальської гідності Первоіерарха Української Церкви приніс ватиканський часопис "Осерваторе Романо" 25-26 січня 1965 року. Ім'я Українського Владики було на четвертому місці, по Східних Патріярхах, між двадцятсімома церковними достойниками, яких Папа Павло VІ зволив піднести до священної Пурпури.

Номінація нових 27-мох кардиналів була загальною несподіванкою серед римських кругів, бо була думка, що Папа чекатиме аж до закінчення Собору. Зокрема для українців ця номінація принесла цю довгоочікувану вістку, що Верховний Архиєпископ Української Церкви був відзначений найвищою церковною почестю.

Коментар Ватиканського радія відмітив, що Архиєпископа Йосифа Сліпого, як і чеського Владику Берана, відзначено за геройську вірність Христовій Церкві. Знаменним було теж і це, що Верховний Архиєпископ Української Церкви одержав найбільшу церковну почесть разом з трьома східними патріярхами".











Джерело інформації:



















Коментарі