Перейти до основного вмісту


В ЯВОРОВІ ВІДЗНАЧИЛИ 103-Ю РІЧНИЦЮ ЛИСТОПАДОВОГО ЧИНУ


У понеділок, 1 листопада, в Яворові відзначили 103-ю річницю Листопадового чину, внаслідок якого у 1918 році було проголошено про створення Західноукраїнської Народної Республіки.

Відтак, голова районної ради Микола Романюк, голова міської ради Ігор Грабовський, перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Дзюнька та начальник відділу культури, туризму молоді та спорту Яворівської міської ради Богдан Раделицький поклали квіти до підніжжя пам’ятників Січовим стрільцям у м. Яворові та запалили лампадки.

Довідково: 1 листопада 1918 року на ратушевій вежі княжого Львова замайорів синьо-жовтий прапор і було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР). Хоча новоутворена держава проіснувала усього 257 днів, але навічно була вписана в золоту книгу історії становлення нашої країни та стала однією з найяскравіших її сторінок.

Листопадовий чин був переломним у всеукраїнському значенні і його наслідком через неповні три місяці стало проголошення Акту Злуки між, проголошений рік раніше, УНР і ЗУНР в одну соборну суверенну Українську державу.











Джерело інформації:



















Коментарі