Перейти до основного вмісту


#ТУРИСТИЧНИЙ_ЕКСКУРС_ЯВОРІВСЬКОЮ_ГРОМАДОЮ (НЕМИРІВ)



А сьогодні поговоримо про Немирів - селище міського типу, який лежить на старому соляному шляху, що веде через Розточчя.

Перші проби заснування міста, початі наприкінці XV і на початку XVI століть, не дали результату. З цього періоду і походить, однак назва місцевості, почерпнута від імені тодішніх власників, які послуговувалися ім'ям Неміра.

За часів Собєського "було то дуже зграбне місто, оточене валом із землі і дерев'яними брамами. На південі охороняє його озеро, на берегах якого височіє гарний замок. Папський костел є з каміння, руський з дерева, ратуша також з дерева". Так описав Немирів перебуваючий тут проїздом 18 квітня 1671 року фригійчик Ульрик Вердум, член французького представництва, який утримував також контакти з тодішнім гетьманом Яном Собєським.

Немирів славиться своїм бальнеологічним сірководневим санаторієм, станом на теперішній час у санаторії проводяться ремонтно-будівельні роботи з відновлення інфраструктури. Зараз він не функціонує, але ми з нетерпінням очікуємо його відкриття.

Не зважаючи на те, що санаторій закритий, туристи зможуть побачити тут цікаві пам’ятки, які несуть в собі історію села, а саме:
  • Церква Зіслання Святого Духа, 1557 рік;
  • Колона зі статуєю Христа «зажуреного», XVIII ст., на вигляд типовий бароковий пам‘ятник у вигляді увінчаної скульптурою колони з декоративним орнаментом;
  • Костел Святої Трійці, 1640 рік;
  • пам’ятний знак на честь 150-ліття скасування панщини, встановлений у 1998 році поверх оригінального пам’ятного каменю з 1848 року. Розташований на східній околиці селища біля магерівської дороги;
  • спадщиною єврейської спільноти міста залишилося велике кладовище, знаходиться воно при південних краях Немирова. На території збереглися кам’яні мацеви(надгробки) з XIX-XX століття.
Селище порадує вас своєю красою, а ще тут знаходиться приватна база відпочинку Villa_Dibrova де можна гарно відпочити та насолодитися природою.

А також посмакувати стравами місцевої кухні можна у кафе «Любава» та «Пролісок».

А якщо ви знаєте легенди, які пов’язані з смт Немирів, ми залюбки їх почитаємо в коментарях на сторінці Туризм та відпочинок в Яворівській громаді.















Джерело інформації:















Коментарі