Перейти до основного вмісту


СЬОГОДНІ, 17 ЛИСТОПАДА, МИНАЄ 152-А РІЧНИЦЯ ВІД ДНЯ, ЯК НАРОДИВСЯ БЛАЖЕННИЙ КЛИМЕНТІЙ ШЕПТИЦЬКИЙ


Сьогодні минає 152 роки, як у Прилбичах, у сім’ї графині Софії з роду Фредрів і графа Яна-Кантія Шептицьких народилася шоста дитина, яка при хрещенні отримала ім'я Казимир-Марія.

Граф, політик, громадський діяч, архімандрит, мученик за віру, блаженний Католицької Церкви та Праведник народів світу. У віці 43 років прийняв монаший постриг під ім'ям - Климентій. Настоятель монастиря, що знаходився в Уневі, ігумен Студитів Свято-Успенської Унівської лаври.

Отець Климентій Шептицький був незамінним помічником брата – митрополита Андрея Шептицького. У роки німецької окупації брати Шептицькі врятували понад 200 євреїв, ризикуючи власним життя. Однак важкі випробування для отця Климентія почались після смерті брата – 1 листопада 1944 року. Арешт єпископату УГКЦ у 1945 році радянською владою, псевдособор із ліквідації Церкви у 1946 році. 78-річного отця Климентія Шептицького НКВС арештував у монастирі в 1947 році, звинувативши його «в антирадянській діяльності, зв’язках із ОУН і Ватиканом». Помер блаженний 1 травня 1951 року у Владимирській тюрмі.

Климентія Шептицького реабілітували посмертно. На сьогодні є лише символічна могила архимандрита, досі невідоме місце його поховання.У 1996 році ізраїльський інститут «Яд Вашем» присвоїв отцю Климентію Шептицькому звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у роки Другої світової війни. 

У 2001 році Папа Іван Павло ІІ проголосив отця Климентія Шептицького блаженним новомучеником.

Молитва про заступництво отця Климентія Шептицького: 

Господи, Боже наш, що покликав отця Климентія, щоб через тишу його духа і святого його життя, повного скорботи Христового в'язня, подати духовну й моральну обнову й відродження нашому народові, даруй - через його молитовне заступництво та, особливо, натхнення і провадження Святого Духа - правдиве покаяння й щире навернення до Тебе та Твій - Божий мир і спокій та спасіння душам нашим, а його християнські монаші чесноти і святість прослав на наших престолах, щоб хвалилося й славилося ім'я Твоє - Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.














Джерела інформації:



















Коментарі