Перейти до основного вмісту


ДО 103-РІЧНИЦІ ЗУНР У С. ДОБРОСТАНИ ОСВЯЧЕНО ПАМ’ЯТНИЙ ХРЕСТ


У с. Добростани відбулося освячення пам’ятного хреста Січовим Стрільцям. У могилі поховано 6 українських воїнів, вихідців із сіл Добростани, Кам’янобрід, Лісновичі, які загинули восени 1918 року у бою з польськими військовими формуваннями. Вони намагалися з флангу оточити українські війська та прорватися залізницею Львів - Перемишль до Львова. Стратегічна висота, де відбувся бій, пізніше отримала сумну назву Могилка. Протягом багатьох років польська та радянська влада замовчували правду про цю війну, але очевидці цих подій передали своїм внукам та правнукам спогади.

До 1 листопада 1990 року було встановлено березовий хрест та відновлено пам'ятну табличку. З того часу односельчани кожного року вшановують пам’ять загиблих 1 листопада, приходячи на могилу Січових Стрільців.

Січові стрільці – це ті Герої, які у серці кожного з нас займають особливе місце. На жаль, не всі та не всюди знають про них. Наш обов’язок – розповісти співгромадянам про славетних воїнів, які виборювали незалежність України.

Пам’ятний хрест споруджено за кошти міського бюджету.








Джерело інформації:




















Коментарі