Перейти до основного вмісту


20 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИТИНИ


Сьогодні відзначають Всесвітній день дитини!

Саме 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ухвалила Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини.
 
Цей день символізує світове братерство та взаєморозуміння дітей, підтримку діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

Права та свободи дитини:
  • Кожна дитина має право на життя з моменту визначення її живонародженою та життєздатною за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я.
  • Кожна дитина з моменту народження має право на ім’я та громадянство.
  • Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.
  • Кожна дитина має право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності, отримання інформації, що відповідає її віку.
  • Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності.

Діти – це майбутнє кожної країни, майбутнє світу, в якому ми існуємо. У малому віці вони спостерігають за дорослими, вчаться розуміти найголовніші принципи цього життя, розрізняти добро і зло, зрештою, просто бути людьми. А потім виростають і вчиняють так, як навчилися від батьків, вчителів, від старших друзів.

Пам’ятаймо, що саме ми, дорослі, є найяскравішим прикладом для дітей. Ми – жива презентація, інструкція «Як потрібно робити». І все, що ми вкладаємо у наших найменших, колись обов’язково дасть плоди.










Джерело інформації:

















Коментарі