Перейти до основного вмісту


27 ЖОВТНЯ – ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ МАСОВИХ РОЗСТРІЛІВ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ В УРОЧИЩІ САНДАРМОХ


Сьогодні, 27 жовтня, українці згадують і вшановують пам'ять жертв масових розстрілів інтелігенції в урочищі Сандармох, що стало символом Великого терору.

7 жовтня, 1, 2, 3 і 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох на півдні Карелії (Росія) капітан Матвєєв розстріляв “Соловецький етап” – 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед яких було 290 українців.

Серед них: Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, Сергій Грушевський, Володимир Чеховський, Антон, Остап і Богдан Крушельницькі, Павло Филипович, Олексій Влизько, Валер’ян Поліщук, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Це було “розстріляне відродження”.

Ми повинні пам'ятати усі ці жахливі сторінки нашої історії, які досі болять кожного свідомого українця, які ніколи не відболять. Тоді було випущено занадто багато куль у світлі голови наших митців, щоб це забути. Знищували усю мистецьку еліту - цвіт і майбутнє нашої нації. Жахливі злочини скоєні проти нашого народу.

Ми не повинні, не маємо права це забути, щоб не дати історії повторитись знову.

У березні цього року, коли обставини змусили нас залишатись вдома, ми мали унікальну можливість поринути у незабутній театральний перформанс від справжніх віртуозів своєї справи через онлайн-трансляцію вистави зі сцени ПК "Кристал".

Вистава-перформанс ”Курбас” за мотивами поеми Івана Світличного ”Курбас” — присвячена всім українцям, які загинули на засланні.

Коментарі