Перейти до основного вмісту


У НОВОЯВОРІВСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЬ ГОДИНА ПАМ'ЯТІ «ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ» 


Бабин Яр. Зберігати пам'ять – наша відповідальність.

29–30 вересня виповниться 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв. Усього упродовж 1941-1943 років було знищено близько 100 тисяч людей – євреїв, ромів, полонених червоноармійців, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів, в’язнів Сирецького концтабору.

Те, що відбулося, увійшло в історію як одна з наймасовіших акцій знищення мирного населення в ході Другої світової війни. Масові розстріли євреїв відбувалися і в інших містах України, але саме Бабин Яр назавжди став символом кривавого злочину нацистського режиму.

Трагедія Бабиного Яру – це не тільки фізичне знищення людей, а й спроба стерти пам'ять про них. Залишаючи Київ, нацисти намагалися приховати сліди своїх злочинів. Навіть вони розуміли, що за вчинене звірство їх чекає неминуча кара.

Пам'ять про трагедію намагалася знищити і радянська влада.

Вчора, у Новояворівському краєзнавчому музеї відбулась година пам'яті «Трагедія Бабиного Яру», щоб вшанувати пам'ять тих, хто був вбитий у Бабиному Ярі і тих, хто не змовчав, не дав приховати цей страшний злочин, стерти його зі сторінок історії.

Організатор заходу Леся Більська-Косик розповіла запрошеним учням Новояворівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 і 2 про події, що відбувалися в окупованому Києві. Також було переглянуто фільм "Бабин Яр: нові документи. Пишемо історію".

Опісля учні поклали символічні камінці і запалили свічки.

... Бабин Яр належить до трагедій світового масштабу. Єдине, що ми можемо зробити для тих, кого вже немає – берегти пам'ять про ці події і докласти максимум зусиль, щоби подібне ніколи не повторилося, бо інакше люди просто втратять право називатися людьми.
































Джерело інформації:











Коментарі