Перейти до основного вмісту


7 ВЕРЕСНЯ ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ПАТРІАРХ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ЙОСИФ СЛІПИЙ


7 вересня 1984 року відійшов у вічність патріарх Української греко-католицької церкви Йосиф Сліпий. Людина непохитної віри і могутньої сили духу, він з гідністю пройшов усі випробування і лишив по собі велику духовну та інтелектуальну спадщину.

Жага до нових знань супроводжувала Йосипа Сліпого впродовж усього його життя. Вона давалася взнаки, коли він, будучи ректором духовної семінарії та займаючись викладацькою роботою, все одно знаходив час ще й на редагування квартальника «Богословія». Також і тоді, коли був на засланні, втрачав власне здоров’я, відморозив кінцівки, але продовжував працювати, зокрема над «Історією Вселенської Церкви в Україні». Навіть на схилі літ у Римі, коли повернув до життя Українське богословське наукове товариство і відновив видання журналів «Богословія» та «Дзвони».

У цей день молитовно згадуючи визначну і світлу постать Йосифа Сліпого пропонуємо більше дізнатися про його життєвий шлях та невтомну працю. У нашій бібліотеці ви завжди знайдете щось цікаве і особливе. Сьогодні ми просимо своїх користувачів особливу увагу звернути на літературу про провідника греко-католицької церкви, верховного архієпископа Львівського і митрополита Галицького, кардинала, визначного церковноно і наукового діяча Йосифа Сліпого.  

Запрошуємо до читання!!!



У романі ''В’язень Христа ради. Поема про Патріярха Йосифа Сліпого'' автор ставить собі за мету осмислити інструментарієм художньо-есеїстичного жанру постать одного з найбільш духовних ієрархів Української Греко-Католицької Церкви XX ст. Патріарха Йосифа Сліпого в аспектах духовно-психологічному, інтелектуальному, національному, побутовому на тлі його діянь як педагога, ректора Богословської академії, вченого-теолога, філософа, а головно — як коад’ютора Митрополита Андрея Шептицького.


Наукові статті альманаху "Лицар нескореної церкви" висвітлюють життя і діяльність митрополита Йосифа Сліпого як науковця, богослова, Патріарха українського народу, Кардинала Української Греко-католицької церкви.


Кардинал Йосиф Сліпий п'яту частину свого життя він провів у тюрмах і засланні, в муках і знущанні, в злиднях і тортурах як Мученик та Ісповідник за віру Христову. Вийшовши на волю, зламаний фізично, але нескорений духовно, як Голова УГКЦ довершив її організаційну будову на синодально-патріархальних основах.


Ісповідник віри Йосиф Сліпий.








Джерело інформації:








Коментарі