Перейти до основного вмісту


СЬОГОДНІ МИ СВЯТКУЄМО ВЕЛИКЕ СВЯТО ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА


Сьогодні ми (за Юліанським календарем) святкуємо велике свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. В цьому святі спогадуємо, як Христос преобразився у присутності трьох своїх учнів.

Спаситель узяв зі собою Петра, бо віра його була глибока, і він мав стати видимим головою Церкви, заснованої на Христовій вірі, і намісником Христа на землі. Взяв Івана, бо той завдяки надзвичайній чистоті своєї душі і тіла та невимовній любові до Христа Спасителя став Його улюбленим учнем, а крім того, він мав у своєму Євангелії у найпіднесеніший спосіб описати Божество Христа Спасителя. І взяв Якова, бо той перший з апостолів мав постраждати за Христа.

Спаситель знав, якою слабкою є людина, тому хотів скріпити серця цих трьох учнів, бо наближався час Його страстей. Вони мали побачити Його розіп’ятого на хресті, немічного і, на перший погляд, безсилого. Він хотів, «щоб вони бачили, що Він той самий Спаситель Ізраїля, якого провістили пророки» (св. Єфрем).

Тому й співаємо в кондаку нинішнього празника: «Преобразився Ти на горі, Христе Боже, показавши ученикам Твоїм славу, скільки змогли. Нехай засіяє і нам, грішним, світло Твоє повсякчасне, молитвами Богородиці, Світлодавче, слава Тобі».







Джерело інформації:











Коментарі