Перейти до основного вмісту


ДО УКРАЇНИ ВПЕРШЕ ПРИБУВ ОРИГІНАЛ ЛАТИНОМОВНОЇ КОНСТИТУЦІЇ ПИЛИПА ОРЛИКА


До України вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика. Побачити історичні експонати можна на виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII-XVIII ст.» вже з 17 серпня у Національний заповідник «Софія Київська».

10 цікавих фактів про Конституцію Пилипа Орлика 

Конституція Війська Запорозького 1710 року – перша в світі Конституція, що встановлювала основи державного устрою, форми правління, розподіл повноважень між різними гілками влади, окреслювала державні кордони. 

Конституція проголошувала в Україні станову республіку на чолі з Гетьманом, водночас під протекторатом шведського Короля.

Конституція була ухвалена на козацькій Раді 16 (5) квітня 1710 року під час вибору нового гетьмана Пилипа Орлика. 

Конституція збереглася в чотирьох редакціях: основній та скороченій латинській та двох староукраїнських. 

Над текстом Конституції працювала група старшин на чолі з Пилипом Орликом та запорозьким кошовим Костянтином Гордієнком, консультувались з лівобережним Гетьманом Іваном Самойловичем. 

Джерелами тексту виступили документи гетьманського архіву, зокрема міждержавні угоди з Річчю Посполитою, Шведським Королівством, Кримським Ханатом, Оттоманською Портою та Московською державою. 

В основу Конституції були покладені ідеї передової тогочасної європейської політичної думки, зокрема праці Дж. Локка, Ф. Бекона, Ж. Бодена, Г. Гроція та інших. 

Конституція складається з преамбули та 16-ти статей. 

Як чинний документ Конституція діяла на Правобережжі упродовж 1711–13 років. 

Конституція 1710 року заклала основи українського та європейського конституціоналізму і є визначною пам’яткою європейської політичної думки початку XVIII століття.









Джерело інформації:










Коментарі