Перейти до основного вмісту

 

ЦЬОГО ДНЯ НАРОДИВСЯ ГЕРОЙ НЕБЕСНОЇ СОТНІ, ГЕРОЙ УКРАЇНИ РОМАН СЕНИК


Цього дня народився Герой Небесної Сотні,

Герой України Роман Сеник. 

26.07.1968-25.01.2014

с. Наконечне Друге Яворівського р-ну Львівської обл.

Військовий

Роман Сеник приїхав до Києва у грудні 2013 року. На Майдан прибув із прапором з написом «Турка» – назвою міста, у якому жив. За це побратими з Бойківської сотні Самооборони Майдану назвали його Турківським прапороносцем. 

Разом із сотнею Роман Сеник ходив на усі акції, чергував у наметовому містечку, допомагав укріплювати барикади на вулиці Грушевського. У грудні 2013-го – січні 2014-го лише кілька разів навідався додому. Нерідко вранці телефонував сестрі й давав їй послухати, як співають гімн на майдані Незалежності. 

Вранці 22 січня 2014 року силовики почали наступ на протестувальників, які обороняли барикаду на вулиці Грушевського. Напередодні Роман Сеник чергував на барикаді всю ніч, його зміна закінчувалася, планував повернутися додому і навіть вже мав квиток. Але наступ силовиків змінив його плани, він залишився з побратимами. Поруч розірвалася світло-шумова граната й травмувала Романові ногу. Однак вже за кілька годин, отримавши медичну допомогу, він знову був з прапором на барикаді біля колонади стадіону «Динамо». У проміжку між 13:45 та 14:00 у Романа Сеника влучила куля, яка пройшла через праве плече, суглоб і застрягла у легенях. 

Лікарі провели три операції та були змушені ампутувати Романові руку, ветерани-«афганці» чергували в лікарні, щоб силовики не викрали активіста, а кілька сотень киян прийшли здати для нього кров. Однак, попри всі зусилля, 25 січня Роман помер у лікарні.

Романові Сенику було 45 років.















Джерело інформації:
















Коментарі