Перейти до основного вмісту

 

СВЯТО РІЗДВА ПРОРОКА, ПРЕДТЕЧІ І ХРЕСТИТЕЛЯ ГОСПОДНЬОГО ЙОАНА


7 липня наша Церква святкує великий празник – Різдво Івана Хрестителя. Серед великого числа святих тільки Іван Хреститель удостоївся честі, щоб ми святкували Його Різдво. Чому ми відзначаємо народження Івана Хрестителя? Святий Бернард дає точну вичерпну відповідь: "...бо це народження було святим".

Його особа поміж Святими Старого Завіту особливо визначна, незвичайна і геройська. Святий Іван Хреститель – це велетень духу, що стоїть на грані двох заповітів: Старого й Нового. Він завершує пророків та відкриває апостолів. Він не тільки пророк, але й предтеча – вістун, хреститель і мученик. Він єдиний мав ласку хрестити Того, про якого інші пророки тільки пророкували і в дусі бачили. Ще до його народження ангел Господній промовив до його батька Захарії: «Він буде великий в очах Господніх» (Лука 1, 15). І він справді став великим, через своє геройське життя, геройську науку і геройську смерть. Сам Ісус Христос каже про нього: «Той був світич, який палає і світить» (Ів. 5, 35).

Його життя - це безперервний ланцюг жертви й покути. Він голосив науку, якої до нього ще ніхто не голосив: про хрещення і покаяння, про близькість небесного царства, про появу й живу присутність Месії Спасителя. Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. 

Святий Йоан Хреститель своїми вчинками навчає нас високого духу і любові до Христа. Його коротке життя спалахнуло яскравою зіркою на видноколі старозавітньої темряви, щоб вказати шлях до спасіння: «Сьогодні світильник Світла, немов ясна зірниця, споготовляє шлях до Бога Слова».


Пророче і Предтече пришестя Христового, достойно звеличати Тебе не в силі ми, що любов’ю Тебе почитаємо, бо неплідність матері і отча безгласність розрішилися славним і чесним Твоїм різдвом — і воплочення Сина Божого світові проповідується (Тропар свята, глас 4).

У свято Різдва чесного і славного пророка, предтечі і хрестителя Господнього Йоана – за заступництвом цього святого Господнього Предтечі – просімо у всемогутнього й премилосердного Бога, щоб Він обдарував усіх нас тими необхідними ласками, які потребуємо для очищення, освячення і спасіння наших безсмертних душ.













Джерела інформації:















Коментарі