Перейти до основного вмісту


РОДИНА - ОСНОВА ЛЮДСЬКОГО ЖИТТЯ (ІЗ МУДРОСТІ ПРАВЕДНОГО МИТРОПОЛИТА АНДРЕЯ ШЕПТИЦЬКОГО)


Основою людського життя є саме родина.

Родинний порядок є основою цілого суспільного ладу.

Нема більшого щастя на світі, як щастя, любов і згода в родині!

Слаба та й нещасна та суспільність, яка зложена з нещасливих родин!

Майбутність належить до тих народів, у яких подружжя є річчю святою, ― у яких родинне життя є чисте й святе!

Ваша хата є першою і найважнішою школою, у якій діти Ваші мають навчитися любити Бога і людей. А якою буде ця школа, ― такою буде, очевидно, й наука! І якою буде ваша родина, таким буде й те виховання, яке подаватимете своїм дітям! Бо ж без опіки родичів й нема дитині життя на світі!

Щаслива та дитинка, що, зростаючи, одержує від батька здорову науку! … А яка знову бідна та дитина, що вже замолоду навчилася від батька всякого безправства!

Тільки нерозривне подружжя дає щастя. …Щоб можна було осягнути спільну ціль подружжя: виховання дітей, ― то подружжя повинно бути таким, яким воно було з первісної Божої установи, ― себто нерозривним союзом одного мужчини з одною жінкою.

Щоби родина була християнською, щоб у родині була така згода й така любов, яка потрібна до щастя та сповнення Божих Заповідей, треба подбати, щоб, перш усього, початок її був такий, як Бог приказав. Тому й постановила св. Церква, щоб подружжя заключувано в Церкві перед душпастирем. Так, що без цього нема подружжя!

Нехай ціла родина... спільно щодня відмовляє молитви, якщо можливо, то рано і у вечір, перед і після обіду, а коли це затяжко, то бодай увечері. Спільна молитва має більшу силу, ніж молитва кожного зокрема.

Якщо будете, мої Милі Браття і Сестри, жити за прикладом Божої Родини, ― то Вам буде добре проживати на цьому світі. Бо нема більшого щастя на світі, як щастя, любов і згода в родині!

За матеріалами Пастирського листа Митрополита Андрея Шептицького до Духовенства і Вірних Станиславівської Єпархії (Християнська Родина). ― Жовква, 1900 р., Пастирського послання Митрополита Андрея до вірних «Про виховання в родині». ― Львів, листопад 1939 р.; Пастирського послання Митрополита Андрея «О супружестві і родині». ― Крехів, 1902; Пастирського послання Митрополита Андрея на Великдень. ― Львів, 1943.

На фото - родина Шептицьких біля маєтку в Прилбичах, 1 жовтня 1911 р.








Джерело інформації:










Коментарі