Перейти до основного вмісту

 

ПАТРІАРХ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ЙОСИФ СЛІПИЙ ВИМОВЛЯЄ ЗАПОВІТ СВОЇЙ ДУХОВНІЙ ПАСТВІ - ОРИГІНАЛЬНИЙ ЗАПИС


Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Йосиф Сліпий вимовляє Заповіт своїй духовній пастві - оригінальний запис.

ТЕКСТ: 

"Я Йосиф, Патріарх Києво-Галицький і всієї Руси, моїм духовним дітям, владикам, священикам, монахам і монахиням і всім вірним Української Католицької Церкви, мир у Господі і архиєрейське благословення. Ще трохи і світ мене вже не побачить, ще трохи і ви не побачите мене більше. Надходить година, коли вже і притчами не промовлятиму до вас. Залишаючи цей світ і, стоячи на санях, як говорили наші предки, після 90-літнього життя, молюся за вас, моє духовне стадо і за весь український народ, якого я є сином і якого я старався весь свій вік служити словами прощальної архиєрейської молитви Господа нашого Ісуса Христа. Він бо для нас всіх і для всього світу є путь, істина і живот [життя]. І в тому, переставляючися у світ вічності, благаю Отця Небесного, щоб він прославив Сина Свого у вас. Щоб ви співали Його єдиного істинного Бога і Ним прославили посланного Ісуса Христа. Щоб він дав вам Утішителя, який буде з вами во віки Духа істини, якого світ не може сприйняти, бо не бачить Його і не знає. Ви ж Його знаєте, бо перебуває Він з вами і буде у вас. Разом з цією молитвою, прощаючися зо світом і всіма вами, дорогі мої духовні діти, так як колись нам наша свята прадідівська християнська віра, залишаю вам свій батьківський і пастирський Заповіт. Щоб ви не зневірилися, нехай не тривожиться серце ваше. Віруйте в Бога і основне заповітую вам, щоб ви любили один одного. Любов'ю надиху неба більшої, що її готова життя своє віддати за друзів своїх. Ось ця любов до Христа, любов до Святої Церкви з Його Таїнственним Тілом, любов до рідної української Церкви,що є повноцінною частиною вселенської християнської родини. Любов до рідного українського народу, з його духовними і матеріальними скарбами вселюдського значення. Щоб визначували мій життєвий трудолюбивий шлях, моє думання і мою працю на волі і в неволі.



ТОП-6 відео з життя Патріарха Йосифа Сліпого 

(публікацією нижче)

9 лютого 1963 року, після 18 років ув’язнення, Йосиф Сліпий був звільнений з радянського ув’язнення та прибуває до Ватикану. Замість очікуваної смерті, він стає голосом «мовчазної Церкви»: домагається створення Патріархату, збирає українську Церкву по цілому світі, зокрема відвідує Англію, Канаду та інші країни. Бере участь у трьох міжнародних євхаристійних конгресах. Скликає синодів Української греко-католицької церкви, з яких важливіші: 1969, 1971 і 1973 років. У 1969 році будує Собор святої Софії у Римі, а у 1963 році створює Український католицький університет св. Климента.

Патріарх був вірним Богові, своїй Церкві та людям аж до своєї смерті 7 вересня 1984 року. На сьогодні є чимало кадрів з життя Йосифа Сліпого, пропонуємо переглянути декілька з них:

1 відео - Йосиф Сліпий у Ватикані після звільнення з 20-річного ув’язнення - 1964 року:


2 відео - Папа Павло VI іменує Йосифа Сліпого кардиналом - 25 січня 1965 року:


3 відео - Патріарх відвідує українців Канади - 14 червня 1968 року: 


4 відео (перша частина) - Візит Йосифа Сліпого до Бредфорду, Англія - 15 травня 1970 року: 


5 відео (друга частина) - Візит Йосифа Сліпого до Бредфорду, Англія - 15 травня 1970 року: 


6 відео - Митрополит Йосиф Сліпий у Ліоні - 1970 рік: 









Джерело інформації:
















Коментарі