Перейти до основного вмісту

 

ЗАХВОРЮВАННЯ ВНАСЛІДОК ДІЇ COVID-19 НА ВИРОБНИЦТВІ - ЯВОРІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ УВД ФСС УКРАЇНИ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ


Чи підлягає захворювання внаслідок дії COVID-19 на виробництві розслідуванню як нещасний випадок? Який НПАОП визначає, коли має проводитись позаплановий інструктаж з питань охорони праці? Чи є профілактика захворювання на COVID-19 питанням охорони праці?

Термін «нещасний випадок» зазначений у п. 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 (далі — Порядок № 337).

Нещасний випадок — це обмежена у часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю, зокрема, від… контакту з представниками тваринного та рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на робочий день чи більше, або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на робочий день, зникнення тощо.

Тобто захворювання внаслідок дії COVID-19 на виробництві підлягає розслідуванню як нещасний випадок.

Але профілактика захворювання на COVID-19 не є питанням охорони праці (крім випадків, що стосуються медичних працівників та працівників бактеріологічних лабораторій) — це питання особистої гігієни, воно стосується виконання роботодавцем загальнодержавних профілактичних заходів для запобігання захворюванням на COVID-19.

Нещасні випадки (як гостре професійне захворювання) з медичними працівниками або працівниками бактеріологічних лабораторій, діяльність яких пов’язана з можливим контактом з вірусами, зокрема й COVID-19, відповідно до ч. 7 п. 52 Порядку № 337 можуть бути визнані пов’язаними з виробництвом у разі, якщо раптове погіршення стану здоров’я працівника сталося під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків внаслідок впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, що підтверджено медичним висновком.

Важливо!

Тобто медичний висновок, який вказує на зв’язок гострого захворювання (зокрема, й на COVID-19) потерпілого з умовами праці (підтверджено контакт працівника з хворим протягом робочого часу), є підставою пов’язувати нещасний випадок з виробництвом.

Гостре професійне захворювання — захворювання (або смерть), що виникло після одноразового (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (у тому числі інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання) (п. 3 Порядку № 337).

Страховий експерт з охорони праці Яворівського ВВД ФСС України
О.Купльовська







Джерело інформації:













Коментарі