Перейти до основного вмісту

 

ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОН МАЄ КИМ ПИШАТИСЬ


У четвер, 27 травня, голова Яворівської райдержадміністрації Ярослав Коминський спільно з головою Судововишнянської ТГ Зеновієм Фольтовичом та заступником голови райдержадміністрації Андрієм Тиндиком відвідали ФГ «Волостківське» у селі Волостків.

Під час робочої поїздки керівництво району поспілкувались з уповноваженою особою фермерського господарства "Волостківське" Букартиком Михайлом Йосифовичем. Підприємець розказав про свої площі посіву (320 га), також поділився проблемними питаннями в веденні підприємства.

Варто зауважити, Михайло Йосифович являється активним громадянином своєї територіальної громади та спонсорує значну кількість мікропроектів.



У четвер, 27 травня, голова Яворівської райдержадміністрації Ярослав Коминський спільно з головою Судововишнянської ТГ Зеновієм Фольтовичом та заступником голови райдержадміністрації Андрієм Тиндиком здійснили об’їзд по об’єктах Судововишнянської ТГ.

Зокрема під час робочого візиту керівництво району проінспектували капітальний ремонт приміщення спортивного залу ОЗ «Судововишнянський ЗЗСО I-III ст. ЗДО ім. Т.Дмитрасевича»; капітальний ремонт навчального корпусу 2 ДНЗ «Судововишнянський ПЛ»; придбання котлів на твердому паливі для ДНЗ «Судововишнянський професійний ліцей» Судововишнянської ТГ.

Присутні оглянули об’єкти, обговорили важливі моменти щодо роботи закладів та проаналізували перспективи вирішення проблемних питань.


27 травня голова Яворівської районної державної адміністрації Ярослав Коминський, за участі заступника голови райдержадміністрації Андрія Тиндика та працівників Яворівської районної державної адміністрації відвідав музей-садиба  родини Антоничів у с. Бортятин.

Під час  візиту присутні оглянули музей, та поспілкувались зі старостою с. Бортятин та завідувачем музею - садиба  родини Антоничів Бортянської філії Львівського музею історії релігії Ольгою Павлівною, яка провела екскурсію присутнім та розповіла цікаві факти з життя родини Антоничів.

Ярослав Коминський  подякував працівникам музею за змістовну екскурсійну програму та роботу по збереженню надбань українського народу.

Слід зауважити, музей - садиба родини Антоничів - Бортятинська філія Львівського музею історії релігії розміщений на території колишньої греко-католицької плебанії, де й проживала сім’я Антоничів.

8 жовтня 1989 року у приміщенні плебанії була створена Кімната-музей Богдана Ігоря Антонича.

До 100-річчя від дня народження поета повністю реконструювали плебанію. 25 жовтня 2009 року відбулося урочисте відкриття Музею-садиби родини Антоничів.

У п’яти просторих кімнатах розмістилася експозиція музею. Створювали її працівники Львівського музею історії релігії.

У музеї експонуються давні побутові речі, які подарували жителі села та речі родини Антоничів.

Для довідки: за 11 років у музеї відбувалися різноманітні цікаві події:
  • художні і поетичні майстри класи,
  • творчі зустрічі з відомими людьми (поетами і письменниками Марією Людкевич, Ігорем Калинцем, Романом Лубківським, Ірен Роздобудько, послом Канади в Україні Романом Ващуком, літературознавцем Данилом Ільницьким, співаком і композитором Віктором Морозовим, художниками Любомиром Яремчуком і Орестом Білоусом та ін..),
  • зреалізовані проекти «Дитяча літературно-театрально-художня школа», «Літній кінотеатр», «Співаючи про замовчуване», Міжнародний проект «До Тебе, Батьківщино – земле вічна, ведуть усі стежки й усі дороги» тощо.
Останні 5 років музей особливо активно працює у напрямку «Виставкова діяльність», відбулося відкриття понад сорока виставок різних авторів, які працюють  у різних напрямках. Саме невеличкий підсумок виставкової діяльності буде представлений у каталозі «Художні виставки 2015-2019 р.».


Сьогодні, 27 травня голова Яворівської районної державної адміністрації Ярослав Коминський, голова Судововишнянської ТГ Зеновій Фольтович та заступник голови райдержадміністрації Андрій Тиндик з робочим візитом відвідав Судововишнянську ТГ.

Під час робочої поїздки керівництво району завітали до козиної ферми «Шеврет» у с. Дмитровичі, де оглянули територію розведення овець та кіз, оглянули цех, у якому виробляють козині сири за традиціями французьких сироварів. Також Ярослав Коминський поспілкувався з власниками ферми Марією та Бернаром. Господарі привітно та щиро зустріли гостей, розповіли про своє господарство та поділились цікавими моментами в роботі.

Варто зауважити, Ферма налічує понад 600 кіз, кожна з яких за період лактації дає до 750 кг молока. На підприємстві «Шеврет» виготовляють унікальні сири з козячого молока, які мають попит у справжніх шанувальників натуральної продукції.

Довідково: Козина ферма “Шеврет” знаходиться за 55 км на захід від Львова, а саме в селі Дмитровичі. Це екологічно чиста місцевість, звідки далеко до промислових підприємств.

Chevrette («Шеврет») в перекладі з французької значить “кізонька”. Засновниками та власниками ферми є подружжя Віллемів – бельгієць Бернар та українка Марія. Коли у подружжя народилася донька Еліза, ферма отримала на честь дівчинки додаткову назву – «Шеврет» Фромаж д’Еліз.

Ферма спеціалізується не тільки на продукції козиного молока і сиру з нього, але й на розведенні кіз і їх селекції.







Джерело інформації:














Коментарі