Перейти до основного вмісту

 

У С. БУНОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ВІДОМОГО ДІЯЧА ЯВОРІВЩИНИ, УКРАЇНСЬКОГО МИСЛИТЕЛЯ ЮРІЯ ЛИПИ


5 травня 2021 року у селі Бунові Яворівського району вшанували пам'ять видатного українського мислителя, письменника, поета, лікаря, одного із визначних ідеологів українського націоналізму з нагоди 121-ї річниці від дня народження Юрія Липи.

Віддати шану духовному провіднику українського народу приїхали голова Яворівської районної державної адміністрації Ярослав Коминський, заступник голови Яворівської РДА Володимир Дзюнька, керуючий справами районної ради Богдан Коваляк, президент благодійного фонду "Призначенння" ім. Юрія Липи Галина Шипка, староста села Бунова Любов Василівна, учні Бунівського ЗЗСО І-ІІ ступенів ім. Ю. Липи, заступник Яворівського міського голови Віталій Денега, керівник відділу культури, туризму, молоді та спорту Яворівської міської ради Богдан Раделицький, де поклали квіти до могили Юрія Липи, а також запалили лампадки.

"Вшанування пам'яті видатних українських мислителів - наш обов'язок. Перш за все, такими заходами ми даємо приклад нашій молоді, щоб пам'ять про кожного з них не була забута, а була світлою в наших серцях. У цьому наша сила, сила нашої нації. Дякую вам за вашу працю!" - говорить Ярослав Коминський.

Після цього, присутні відвідали село Іваники, де проживав Юрій Липа, в якому йому встановлено єдиний в Україні пам’ятник та в знак пошани поклали квіти і спільною молитвою згадали пам'ять про Юрія Липу.

Довідка: Юрій Іванович Липа народився 5 травня 1900 р. в Одесі. Батько Юрія — відомий український письменник, лікар, політик-самостійник – був комісаром Одеси за Центральної Ради, міністром культів і віросповідань Директорії УНР, міністром здоров’я в Уряді УНР у екзилі.

Юрко навчався в одеській гімназії№4, затим у Новоросійському (Одеському) університеті.

У 17 років редагував часопис «Вісник Одеси», написав свої перші брошури: «Союз визволення України», «Королівство Київське за проектом Бісмарка», «Носіть свої відзнаки», «Гетьман Іван Мазепа», (були надруковані у видавництві «Народний стяг», заснованому Липою-старшим). Перед загрозою більшовицького перевороту юнак вступає до Гайдамацької дивізії, стає козаком першого пластунського куреня та заступником командира одеської «Січі», бере участь у боях 1918 р. з більшовиками на одеських вулицях.






























Джерела інформації:








Коментарі