Перейти до основного вмісту

 

ЧАРІВНИЙ СВІТ ЯВОРІВСЬКОГО МИСТЕЦТВА


В неділю, 30 травня, у приміщенні Новояворівського краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки творів Михайла КАНАРЧИКА «ЧАРІВНИЙ СВІТ ЯВОРІВСЬКОГО МИСТЕЦТВА», присвяченої 80-ти літтю з Дня народження автора – майстра яворівської різьби та розпису по дереву. 

Ідейні натхненники виставки – Валерій та Лілія, діти іменитого митця, якому б могло зараз виповнитися 80 років…

В урочистій програмі відкриття виставки взяли участь голова Яворівської районної ради Микола Романюк, міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх, начальник відділу культури, молоді та спорту Новояворівської ТГ Наталія Слобода, представники громади.

Обрамив захід чудовим музичним виконанням Народний ансамбль бандуристів «МАЛЬОВАНКА».

Виставка триватиме до вересня.

Нагадаємо:

Михайло Канарчик - майстер яворівського жолобчасто-вибірного різьблення.

Михайло Канарчик народився в селі Слобідка-Охрімовецька на Поділлі (Хмельницька область).

У 1958—1961 роках  Михайло Канарчик навчався в Яворівській школі художніх ремесел (ШХР) у групі Сави Миколайовича Мельника. 

Дипломною роботою Михайла Канарчика був складний і новий, на той час, виріб — декоративний куманець. Композиція була присвячена засновнику яворівської  жолобчасто-вибірної різьби, Йосипу Станьку. Портрет Станька виконаний на куманці складною технікою процарапування полірувальної поверхні кінчиком скісного різака. 

Михайло Канарчик організовував численні виставки різьби у Яворові.

Його роботам притаманні витончений художній смак та складні технічні прийоми різьблення. Однією з особливостей творчості Канарчика були композиції з довільним розташуванням орнаменту на площині, а також із використанням ритміки орнаменту та проміжків між повторюваними елементами. 

У 1975 році  творчість Канарчика була презентована у документальному фільмі «Яворівські барви», знятому Львівською кіностудією.

Роботи майстра зберігають у музеях Львова, Санкт-Петербурга, Торонто.










Джерела інформації:
















Коментарі