Перейти до основного вмісту

 

127 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОТЦЯ МИКОЛИ КУШПІТА


Минає 127 років від дня народження отця Миколи Кушпіта - визначного душпастиря міста Яворів, громадського діяча, учасника національно-визвольних змагань.


Отець Микола Кушпіт був священиком, громадським діячем, учасником національно-визвольних змагань, який понад 20 років був прикладом людяності, небайдужості до справжнього християнського служіння.

Він був парохом на Малому Передмісті Яворова (Церква Різдва Богородиці протягом 1926 - 1938 років). Щодня служив Божественну Літургію, а також давав шлюби, хрестив дітей.


Засуджений на 7 років і 5 років висилки в таборах Казахстану, коли в середині 60-х повернувся на Львівщину, Петро та Віра Лінинські взяли його до себе в родину (детальніше за посиланням).

До нього в Брюховичі завжди приїжджало багато колишніх парафіян, учнів (бо також в м.Яворові, перед засланням, був вчителем — катехитом в ґімназії «Рідна школа»), оскільки, з 1 січня 1930 р. засновано Марійського товариства Молоді. Багато старань у розвиток гуртка вклав о.Микола Кушпіт, катехит гімназії. Члени Марійської Дружини неодноразово в році ходили до сповіді й св. Причастія.

За цілий час свого існування кружок передплачував часописи й журнали, щоб розширити християнсько-католицький світогляд.

Всі його дуже любили, був дуже доброю, відкритою людиною.

3 листопада 2019 року відбулося освячення відновленого пам'ятника отцю Миколі Кушпіту.






















Коментарі