Перейти до основного вмісту

 

УКРАЇНСЬКИЙ ТРИЗУБ У ВАТИКАНІ


515 років тому, 18 квітня 1506 року у Римі було розпочато будівництво найбільшої християнської церкви - Собору святого Петра. Історія його спорудження та існування цікава сама по собі, а ми сьогодні згадаємо про одну цікаву деталь в оформленні інтер'єру собору - зображення українського тризуба.

Цікаво, що у чотирьох храмах Ватикану, зокрема і згаданому соборі св.Петра заборонено розміщувати державну символіку. То яка ж історія появи нашого державного символа у Ватикані і де саме його можна побачити?

У соборі св.Петра є так званий вівтар святого Еразма, з боків якого знаходяться мозаїчні зображення святих Володимира і Ольги. Мозаїки святих хрестителів Русі-України були подаровані собору святого Петра на честь тисячоліття хрещення Руси-України, яке широко відзначалося українською діаспорою, українським греко-католицьким священиком Василем Лостеном з американського Стемфорда.

Автором мозаїк став італійський художник професор Уго Маццеі. Обидві мозаїки створювалися одночасно під керівництвом професора Вірджиліо Кассіо, технічного директора Ватиканської студії мозаїки. Роботи були закінчені 17 серпня 1989 р. Як відомо, святі Володимир і Ольга належать до святих єдиної церкви, тобто до розколу 1054 року. У цьому сенсі вони не є чисто православними святими і шануються також католицькою церквою.

Зображення св. Володимира оздоблене зображенням золотого тризуба на синьому тлі, над тризубом невеличкий золотий хрестик. Розмістити тризуб дозволило те, що на той час Україна не була самостійної державою. Отож, тризуб був лише національним знаком та знаком князя Володимира, але не державним гербом. Після проголошення незалежності України він став гербом України. Так Україна стала єдиною державою у світі (звісно, окрім Ватикану), чий герб зображено у соборі св. Петра в Римі.

Зауважимо, що згадок про мозаїки Володимира та Ольги практично немає в путівниках і вони не призначені для загального огляду, оскільки ця капела, розташована за знаменитою статуєю святого Петра, відведена для сповідей і закрита для туристів. Однак сам факт, що в головному католицькому храмі є зображення наших святих, та ще й зображення тризуба, є гідним уваги.

©️ Diaspora.ua, 2019
Текст підготовлено спеціально для Diaspora.ua на основі відкритих джерел, передрук - за умови активного посилання на Diaspora.ua. 

Про Собор св.Петра радимо прочитати тут: 







Джерело інформації:
























Коментарі