Перейти до основного вмісту

 

ДЛЯ ФАХІВЦІВ ВІДДІЛІВ ОСВІТИ ОРГАНІЗУЮТЬ НАВЧАННЯ ЩОДО ФОРМУЛИ РОЗПОДІЛУ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ


Питання формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами активно обговорюють після адміністративної реформи. Фінансування освітньої галузі згідно із формулою розглянули під час наради із представниками відділів освіти Львівської області.

«Питання заборгованості із заробітної плати педагогам невдовзі може виникнути у деяких територіальних громадах області. Станом на сьогодні заборгованості нема в жодній громаді. Якщо якась громада не має фінансових проблем, це не означає що їх не буде в майбутньому», - наголосив під час наради директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

За словами заступника директора з науково-педагогічної роботи Інституту післядипломної освіти Сергія Пазюка при Міністерстві освіти створено робочу групу, яка має переглянути формулу.

«Формула має певні нюанси. Вона є об’ємна і складна. Після адміністративної реформи зникли міста обласного значення, райони вилучені з фінансування. Великі територіальні громади із населенням більше 40 тисяч мають інші правила нарахування освітньої субвенції. Всі інші фінансуються майже так само як до реформи. До тієї групи великих громад потрапило 8 територій області: Дрогобич, Червоноград, Стрий, Львів, а також Золочівська, Новояворівська, Сокальська і Яворівська громади. У цій формулі значення мають багато чинників, серед них кількість ставок, кількість педагогів, наявність гуртків, груп продовженого дня, інклюзивних класів тощо. Тому формулу субвенції треба розшифровувати по кожній громаді», - наголосив Сергій Пазюк.

Відтак, аби навчити представників відділів освіти правильно розуміти розрахунок за формулою проведуть спеціальне навчання.

«Впродовж трьох днів під час занять розглянемо повністю формулу, покажемо як будуть вигладити ті чи інші показники на рівні області і як їх застосувати на рівні кожної школи. У перший день говоритимемо із групою міських громад, другий день буде присвячений тим громадам, які наближені до міських. І на завершення навчатимемо представників сільських та селищних громад», - розповів Сергій Пазюк.

До початку навчання керівники відділів освіти мають провести аудит за різними показниками. Маючи результати аудиту та розуміючи, що формула не враховує всіх особливостей тої чи іншої громади, апелюватимуть до Міністерства. Окрім того, аудит продемонструє потребу у плані модернізації мережі на наступних 2-3 роки.

«За інформацією відділів освіти, ми провели розрахунки і прогнозуємо брак у 265 млн грн по освітній субвенції. Це навчання допоможе правильно формувати мережу і робити правильні розрахунку. Хоч по деяких громадах ще уточняються цифри, цей дефіцит насторожує», - підсумувала начальник відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Ірина Сислюк.

Найближчим часом також необхідно розробити стратегію і програму розвитку освіти громади.








Джерело інформації:























Коментарі