Перейти до основного вмісту


25 КВІТНЯ - ВХІД ГОСПОДНІЙ В ЄРУСАЛИМ (КВІТНА НЕДІЛЯ)


Господь приходить в Єрусалим, щоб Своєю кров’ю нас, грішних і неправедних, зробити справедливими і святими

[…] 

Сьогоднішнє свято – одне з дванадцяти найбільших свят у році, яке ми називаємо Святом урочистого, тріумфального входу Ісуса Христа у місто Єрусалим, те місто, де Він помре, розп’ятий на хресті, але третього дня воскресне у славі. Але чому ця подія входу в Єрусалим є така важлива, що ми з вами сьогодні її святкуємо в такий урочистий спосіб? Що ця подія означає
для нас, християн нового часу, які сьогодні це свято разом переживаємо […]? 

У Святому Письмі маємо різні символи, якими Божественне Одкровення нам говорить про нашого Бога. Таким символом є символ Божої десниці. Пророк Давид співає так: «Десниця Твоя, Господи, прославилася у силі і права рука Твоя сокрушила ворогів. Під множеством слави Твоєї стер єси супротивників». Якраз, коли Господь Бог такою силою визволяв своїх людей, цією божественною силою давав їм свободу, захищав їх від зла, відновлював справедливість, тоді народ Ізраїля пізнавав свого Бога і відчував, що Він є разом з ними. 

Пророк Захарія говорить про те, що мав настати якийсь момент, коли ця Божа правиця, ця сила Господня мала об’явитися в найвищій мірі, у найвищому ступені. У дев’ятому стишку дев’ятої глави Книги пророка Захарії читаємо такі слова: «Радій, дочко сіонська, викликуй, дочко єрусалимська, ось Цар твій іде!» А відтак пророк вираховує чотири ознаки такого Царя. Він каже, що цей Цар буде справедливий, буде переможний, але буде покірний і прийде, сидячи верхом на осляті. І ось, коли Ісус Христос, сівши на осля, входить в Єрусалим, увесь народ, а перш за все єврейська молодь, згадали ті слова пророка Захарії і побачили саме в особі Ісуса Христа той вияв Божественної сили, який мав принести справедливість і перемогу Божому народові. Тому вони викликують Йому: «Осанна!», що означає: «Спаси нас, Сину Давидів!» Бо так, як цар Давид, завоювавши колись Єрусалим, зробив його столицею свого царства, так вони сьогодні побачили, що саме на Ісусі Христі, Який входить в Єрусалим, сповняються старозавітні пророцтва. Справедливий Цар приходить, тому що вони чули, як протягом трьох років Ісус Христос навчав, як чинити справедливість. Буквально вчора вони бачили перемогу Христа над найбільшим і найтяжчим ворогом – над смертю, бо вчора Він воскресив, підняв із гробу мертвого чоловіка, який чотири дні перебував у гробі, свого друга Лазаря. Але вони сподівалися, що Його царство і цей тріумф буде перемогою над політичними ворогами Ізраїля, що ось цей Месія дозволить їм на кінець запанувати над цілим світом. Як швидко вони розчарувалися! Буквально за кілька днів ті самі люди, які сьогодні вітають Христа і стелять свою одежу під Його ноги, будуть кричати: «У нас немає царя, крім римського кесаря!»; казатимуть Пилатові: «Розіпни Його!» 

Але ми, християни, разом з Христом, Який входить у Єрусалим, входимо у час Страсного тижня, тижня, який впроваджує нас у Таїнство Його страстей, розп’яття, смерті і воскресіння. Ісус Христос об’являє нам Божу силу в якийсь надзвичайний спосіб, це було щось, що перевершувало сподівання, очікування і уяву тогочасного Єрусалиму. Цей Цар є справедливий не тому, що Він засуджує грішника, але тому, що робить його праведником. Він приходить в Єрусалим, щоб Своєю кров’ю нас, грішних і неправедних, зробити справедливими і святими. Він є переможний Цар тому, що в цих днях Він сам ввійде в смерть для того, щоби воскреснути, раз і назавжди перемогти нашу з вами смерть, відкривши нам дорогу в життя, і остаточно перебороти усяке зло у цьому світі. Він є покірний Цар тому, що на хресті зазнає найглибшої зневаги і упокорення. Син Божий, упокорюючись перед людиною, будучи покірним волі Отця аж до смерті хресної, як каже нам апостол Павло, навчить нас, як нам знайти дорогу до Царства Небесного і до перемоги над найбільшим злом, яким є смерть, до перемоги у цьому світі над злом усякого виду. І ось цей Цар сьогодні сідає покірно на осля, щоб увійти в Єрусалим.

З проповіді Блаженнішого Святослава 
під час Архиєрейської Божественної Літургії 
у Патріаршому соборі Воскресіння
Христового в Києві (28.04.2013)




«Вітаю усіх зі святом! Чистотою і душевною добротою дихає все навколо: настала Вербна неділя - день, коли Господь наш увійшов до Єрусалиму! Нехай же радість наповнить Вашу душу, а напередодні Страсного тижня у Вашому серці запанує спокій в очікуванні світлого свята Воскресіння Христового!» - адміністратор «Краю мій Яворовий».











Джерела інформації:


















Коментарі