Перейти до основного вмісту

 

ЯВОРІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК – ТЕРИТОРІЯ «МІЖ ДВОХ МОРІВ»


Яворівський національний природний парк – територія «між двох морів». 

Тут започатковують свій рух численні річки регіону Розточчя та несуть свої води в басейн Чорного і Балтійського морів. 

До басейну Балтійського моря, течуть річки, що беруть початок на Розточчі: Рата, Біла, Мощанка, Деревенка, Червонець, Кислянка, Свиня, Млинівка, Брюховичанка, Полтва, Марунка річка Шкло та інші 

До басейну Чорного моря несуть води річки тече найпівнічніша ліва притока Дністра – річка Верещиця з допливами Ставчанка і Стара ріка (Домажир). 

Завдяки вододільному розташуванню Розточчя є важливою геологічною, кліматичною, флористичною, фауністичною межею в Європі. 

Це, в свою чергу позначилось на особливостях тваринного світу, оскільки формування зоокомплексів, і зокрема лісових, визначається міграцією рослинності в минулому. 

Деякі види тварин мігрували сюди вздовж річок Чорноморського і Балтійського басейнів. На стику різних фаун мігрували сюди: з Полісся - тайгові види (орябок, снігур, мала мухоловка, чубата синиця, лось). Карпатського походження: довгохвоста сова, глухар, волохатий сич, альпійський і карпатський тритони, плямиста саламандра, червоночерева кумка. З європейських широколистяних лісів: вівчарик-ковалик, сіра мухоловка, зяблик, зеленяк, пугач.

Ще однією характерною особливістю національного парку є те, що тут знаходиться найбільша у межах Розточчя кількість джерел. Максимальна їх густота в районі сіл Дубровиця – Папірня становить 9 шт/км2. Джерельні води характеризуються високою якістю.

Цікаво, що на західних схилах височини раніше зустрічались карстові озера, найвідомішим серед яких було Сива Вода біля смт. Шкло. Його води були насичені сірководнем і мали протягом року постійну температуру 12С. 

Тут же біля витоків річки Кип’ячки знаходився єдиний галицький “гейзер” Парашка, який вибухав струменями води на висоту до 2,5 м через кожні 5-10 хв. Сьогодні ці гідрологічні унікуми природи Розточчя втрачено назавжди, внаслідок пониження рівня ґрунтових вод, що відбулись після розробки сірчаних родовищ....

Процес зміни клімату та екологічний стан водних ресурсів нерозривно пов’язані між собою. Вода є нашим найдорожчим ресурсом, що потребує відповідального та раціонального використання, адже кліматичні зміни у водній сфері вже незворотні, і від кожного з нас залежить, як у подальшому розвиватимуться ці зміни.

Яворівський НПП береже природні багатства як Божий дар, що має слугувати нинішньому і майбутнім поколінням. Кожний, хто вміє слухати, почує: тутешня земля «між двома морями» жебонить, дзюркоче, нашіптує щось сакральне…












Джерело інформації:
























Коментарі