Перейти до основного вмісту

 

ВЕРБНА НЕДІЛЯ: ХРИСТОС ВХОДИТЬ ДО СВЯТОГО МІСТА ЯК ЦАР І ГОСПОДЬ (РКЦ)


Цього дня Церква згадує вхід Господній до Єрусалима для здійснення пасхальної тайни, про котрий говорять усі чотири Євангелісти. Тому цей вхід згадується у всіх Месах: перед головною Месою відбувається процесія, або урочистий вхід, перед іншими – звичайний вхід.

Урочиста Свята Меса розпочинається з обряду освячення гілок (пальм, верби) і процесією до храму.

Звичай благословення пальм з’явився в VII ст. у Франції. Натомість сама процесія бере свій початок зі Святої Землі. Церква в Єрусалимі старалася дуже ретельно відтворити події в житті Господа Ісуса. В IV ст. вже існувала процесія з Витанії до Єрусалима, про що свідчать рукописи християнки з Галії Егерії. Авторка тексту, відомого як Itinerarium Egeriae lub Peregrinatio Aetheriae ad loca sancta, пише, «що в Пальмову Неділю патріарх, оточений натовпом людей, в’їжджав на ослиці до Святого міста Єрусалима, а люди, вітаючи його, стелили перед ним пальмові гілки. Потім усі вирушали до базиліки Воскресіння (Anastasis), де звершувалась урочиста Літургія».

Ця процесія поширилась по всій Церкві. В Римі шоста неділя Пасхального Приготування спочатку відзначалась як Неділя Страстей Господніх, під час якої урочисто співали «Муку Господню». Лише в IX ст. до римської Літургії перейшов звичай з Єрусалима з процесією на згадку входу Господа Ісуса до Святого Міста.

З часом ці дві традиції поєднались, надавши літургії Пальмової Неділі подвійний характер (процесійний вхід і Господні страсті). Однак у різних локальних Церквах ці процесії прийняли різні форми, наприклад єпископ ішов або їхав на ослиці, на чолі процесії несли хрест, прикрашений пальмовими гілками, а також книгу Євангелія і навіть Пресвяті Дари.

Відновлена Літургія рекомендує, щоб віряни в Пальмову Неділю стояли поза храмом, де має відбутися благословення гілок, зачитується Євангеліє про вхід Господа Ісуса до Єрусалима і відбувається урочиста процесія до костелу. Під час кожної Святої Меси, згідно з багатовіковою традицією, читаються «Господні страсті». Священик цього дня одягає не покутні фіолетові літургійні шати, а червоні. Процесія носить тріумфальний характер. Христос входить до Святого міста як Цар і Господь.

Отець Віталій Квапіш
Зображення: cltruth












Джерело інформації:



























Коментарі