Перейти до основного вмісту

 

ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ РАЙОННОЇ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ 


Яворівський районний відділ ДУ ЛОЛЦ інформує про рівень захворюваності на COVID -19 в Яворівському районі.

З початку року в районі зареєстровано 941 випадок на COVID-19 (інт. показник 730,6 на 100 тис.населення) в тому числі в березні 471 випадок (для порівняння жовтень 20 року – 606, за листопад – 909, за грудень - 472 випадки, в січні 2021 р. -298 випадків., в лютому – 172 випадки), за перші дні березня 179 випадки. В січні середньоденна кількість випадків – 9,6, за лютий місяць рівень середньо – денної захворюваності становить 6,1, за перші дні березня 27,7.

Варто зауважити, спостерігається різке підвищення захворюваності (більше в 4 рази) в порівнянні з показниками січня, лютого.

Вищевказане визначає песимістичний прогноз щодо захворюваності на COVID-19 в березні цього року і на весь весняний період, та зумовлює необхідність підтримки заходів державного рівня щодо профілактики розповсюдження COVID-19.

За період 01.03-17.03.21р в районі зареєстровано 471 випадок захворювання на COVID-19.

По ОТГ району за цей період захворіло:
Яворівське ОТГ – 140 осіб (в січні 52 особи, в лютому 71 особа)
Новояворівське ОТГ – 161 особа (в січні 157, в лютому 86 осіб)
Івано-Франківська ОТГ –170 осіб (в січні 89 осіб, в лютому 86 осіб).

Звертаємо увагу на підвищення захворюваності саме в м. Новояворівську та смт Івано-Франківській зоні.

По віку хворі в березні розподіляються так:
діти від 0-18 років - 24 особи
особи від 18 – 50 років – 201 особа
особи від 50 – 60 років – 105 осіб
особи старше 60 років – 141 особа

Звертаємо увагу, що в нас молодшає контингент захворівши, з усіх хворих 70,8% це особи молодші 60 років, а особи молодші 50 років становлять 47,8% від усіх хворих.

В навчальних закладах району з початку березня захворювань серед дітей зареєстровано 5 випадків (3 учні ЗОШ с. Бірки, 1 учениця ЗОШ с. Рясне - Руска, 1 учениця ЗОШ с. Ясниська), серед працівників захворіли 17 осіб (працівник ЗОШ Івано - Франково, гімназія м. Яворів, Яворів ПШ., с. Рясне-Руська, с. Нагачів, с. Чернилява, с.Бірки, ЗОШ №2 м. Новояворівськ, смт Немирів, школа мистецтв м.Я ворів).

В ДНЗ №1 смт Івано-Франкове захворіла 1 дитина (3 роки), серед працівників ДНЗ захворіло 4 особи (вихователь ДНЗ № 1 м. Яворова, смт Івано-Франково №2, ДНЗ №3 м. Яворів).

Серед медичних працівників за березень захворілих 13 медпрацівників.

Згідно з даними ЛПЗ району, за березень померло 7 осіб (с. Свидниця, м. Новояворівськ – 3, с. Р.-Краковецька, смт Івано-Франкове, смт Шкло). Всі померлі старші 50 років.

Також Мостиське відділення ДУ ЛОЛЦ надало нам аналіз захворюваності за 1 день – 16.03.2021р.

За 16.03.21 р. в районі зареєстровано 21 випадків на COVID-19.

По ОТГ району за 16.03.2021 захворіло:
Судововишнянське ОТГ- 10 осіб
Мостиське ОТГ – 11 осіб.
Шегинівське ОТГ – 0 осіб.

По віку хворі розподіляються наступний чин:
діти від 0-18 років –1 особа
особи 18-50 років – 5 особ
особи від 50-60 років –4 особи
особи старше 60 років - 11 осіб.

Як видно з наведених показників при відносно низькому показнику захворюваності, зважаючи на малу кількість населення по трьох ОТГ (58,5 тис. нас.), захворюваність є достатньо висока, та є лише ненабагато менша за середньоденні показники ОТГ Яворівського району.

У вогнищах проводилася робота щодо виявлення контактних осіб, контролю за мед спостереженням та ізоляцію дома, проведенням дезінфекційних заходів.

В цілому епідситуація погіршується, з тенденцією до підвищення захворюваності і зниженням вікової структури хворі, та щодо осіб які вимагають стаціонарного лікування.

Ситуація вимагає і буде вимагати більш жорсткої і ціле направленої реакції на небезпеку нової хвилі коронавірусної інфекції та тяжче протікання хвороби у хворих і відповідно утримання, та розширення наявної спеціалізованої стаціонарної медичної мережі.

В районі триває вакцинація по першому етапу щеплень, передбачених відповідними урядовими рішеннями, зокрема медичних працівників, які працюють з хворими на COVID -19, та другої ланки медичної допомоги, працівників закритих установ.

Вакцинація розпочата 12.03.2021 р. в КНП ЯРР ЛО «Новояворівська РЛ» - всього вакциновано – 60 осіб медпрацівників.

16.03.2021р вакциновано – 40 медичних працівників КНП ЯРР ЛО «Івано-Франківська РЛ», а також 40 працівників КНП ЯРР ЛО «Яворівська ЦРЛ».

Друга доза вакцини планується для введення тим особам, яким провели щеплення першою дозою через 28-30 днів.

15.03.2021 року у Мостиській територіальній об'єднаній громаді провакциновано 20 медиків.

В районі триває підготовка до другого етапу вакцинації у квітні – травні цього року, де заплановано охопити щепленням всіх медичних працівників, працівників соціальних служб, осіб старше 80-ти років.

Існує необхідність координації роботи різних служб району, ОТГ, медичної служби, щодо правильного обліку та організації щеплень вище перечислених контингентів населення до початку вакцинації.

Нашою службою розповсюджено серед ОТГ та медичної служби необхідні матеріали санітарно – освітньої направленості по пропаганді необхідності імунізації та профілактичних заходах щодо попередження захворюваності.

Інформує 
завідувач Яворівського районного відділу ДУ ЛОЛЦ 
Ярослав Гринчук



У зв’язку зі складною ситуацією захворюваності на коронавірусну інфекцію, сьогодні, 17 березня 2021 року під керівництвом першого заступника голови районної державної адміністрації Зоряни Мірило, за участю членів постійної комісії відбулось позачергове засідання  районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

На порядку денному розглянули про стан забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. про посилення протипожежного захисту об’єктів, населених пунктів, лісів, торфовищ та сільгоспугідь у 2021 році та готовності до реагування  у разі виникнення в екосистемах пожеж і надзвичайних ситуацій та про визначення місць знищення вибухонебезпечних предметів на територіях територіальних громад.

Завідувач Яворівського районного відділу Державної установи "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Ярослав Гринчук інформував про ситуацію щодо захворюваності на COVID – 19 у Яворівському районі на сьогодні.

В.о. директора КНП ЯРР Львівської області «Новояворівської  лікарні ім..Юрія Липи Григорій Мороз розповів про ситуації поширення гострої респіраторної інфекції СOVID-19 на території Новояворівської міської ради та заходи боротьби з поширенням COVID – 19.

"Спостерігається різке підвищення захворюваності більше в 4 рази,  в порівнянні з показниками січня, лютого. Ситуація вимагає і буде вимагати більш жорсткої і ціле направленої реакції на небезпеку нової  хвилі коронавірусної інфекції та тяжче протікання хвороби у хворих і відповідно утримання, та  розширення наявної спеціалізованої стаціонарної медичної мережі" - наголошує Ярослав Гринчук.

Також участь у засіданні взяли заступник голови райдержадміністрації Володимир Дзюнька, керівник апарату Ірина Кравчук, головний спеціаліст з питань цивільного захисту та оборонної роботи відділу архітектури та містобудування, цивільного захисту та оборонної роботи райдержадміністрації Іван Бабій; завідувач Яворівського районного відділу Державної установи "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Гринчук Ярослав Михайлович; начальник управління Держпродспоживслужби у Яворівському районі Бундз Юрій Степанович; в.о. головного лікаря КНП Яворівської районної ради Львівської області “Новояворівська районна лікарня ім. Ю.Липи” Мороз Григорій Васильович.

За результатами розгляду питання порядку денного засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій,

ВИРІШИЛИ: органам місцевого самоврядування, Яворівському відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області, управлінню Держпродспоживслужби у Яворівському районі, Яворівському районному відділу Державної установи "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" (Я.Гринчук), медичним підприємствам району забезпечити контроль за виконанням протиепідемічних обмежувальних заходів, передбачених для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641, зі змінами, органам місцевого самоврядування, управлінню Держпродспоживслужби у Яворівському районі (Ю.Бундз): посилити  санітарно  освітню  роботу  серед населення  по профілактиці коронавірусної інфекції. Спільно з Яворівським відділом поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області мобільними бригадами більш жорстко продовжити вибірково проводити перевірки, в першу чергу у м.Новояворівськ, м. Яворів, селищі Івано-Франкове та на адміністративних територіях місцевих рад розташованих біля м.Львів.

Продовжити щоденно, впродовж дня, проводити інформування населення щодо епідеміологічної ситуації:
- радіостудіями;
- гучномовними пристроями у населених пунктах Новояворівськ, Яворів, Рясне-Руська, Івано-Франкове, Старичі, Ясниська, Вербляни, Мостиська, Судова Вишня та Шегині.
- рухомими пунктами оповіщення поліції, газової служби та підрозділів ДСНС;
- через ЗМІ, інтернет-ресурс, гучномовні пристрої (колонки) автостанцій, закладів культури та мобільні телефони.

Організувати щоденний контроль виконання населенням та підприємствами карантинних заходів та притягнення винних за їх порушення до адміністративної відповідальності відповідно до вимог чинного законодавства.

Керівникам медичних установ району: розглянути питання збільшення ліжкомісць забезпечених кисневими точками для лікування хворих на COVID-19, забезпечити в місцях проведення тестування контроль щодо виконання заходів безпеки громадянами, які прибули для проходження ПЛР, ІФА тестування (черги, дотримання дистанції та маскового режиму, проведення дезінфекції). визначити в лікувальних установах місця для госпіталізації хворих з ГРВІ та грипом на час значного підйому захворюваності, передбачити резерв ліжко місць для хворих з важкими формами грипу.Систематично і своєчасно надавати дані в Яворівський районний відділ Державної установи "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України"щодо одужуючих хворих, померлих згідно вимог до Стандартів медичної допомоги «Короновірусна хвороба (COVID-19)».

Яворівському відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області (А.Лисяк) забезпечити:

Щоденний вибірковий контроль виконання населенням та підприємствами карантинних заходів та притягнення винних за їх порушення до адміністративної відповідальності відповідно до вимог чинного законодавства.

Яворівському районному відділу Державної установи "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" (Я.Гринчук) та Мостиському районному відділенню Городоцького міжрайонного відділу ДУ “ЛОЛЦ”  МОЗ України (О.Вйонцек) щоденно до 9 год. 30 хв до окремого розпорядження надавати інформацію райдержадміністрації щодо ситуації із захворюваності на корона вірусну інфекцію.

Керівникам територіальних громад Яворівського району визначити та на засіданнях міських комісій затвердити встановленим порядком місця знищення вибухонебезпечних предметів та про результат розгяду повідомити районну комісію з питань ТЕБ і НС через головного спеціаліста з питань цивільного захисту та оборонної роботи.

Слід зауважити, розпорядженням першого заступника голови райдержадміністрації виділити з резервного фонду районного бюджету кошти в сумі 50,0 тис.грн. КНП Яворівської районної ради Львівської області “Новояворівська  лікарня ім. Ю.Липи” на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації медико – біологічного характеру регіонального рівня (код 20713 – НС, пов”язана з епідеміологічним спалахом небезпечних інфекційних хворіб), а саме здійснення невідкладних заходів щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.























Джерело інформації:










 























Коментарі